Economie

Een wereldburger die overal kan wonen

Van deze vraag wordt Hinde Chergui (33) erg moe: „Waar kom je vandaan?” „Ik kom gewoon uit Nederland. Mijn vader niet, maar ik wel. Mensen lijken zich er nog steeds niet van bewust te zijn dat er veel Nederlanders zijn die géén blond haar en blauwe ogen hebben.”

11 April 2008 08:37Gewijzigd op 14 November 2020 05:43
CHERGUI...boodschap voor werkgevers: je hebt ons nodig... Foto de Baak
CHERGUI...boodschap voor werkgevers: je hebt ons nodig... Foto de Baak

Ze is geboren in Groningen, groeide op in Leiden en studeerde in Frankrijk. Haar vader is half Algerijns, half Marokkaans; haar moeder is Nederlandse, maar heeft een Italiaanse oma. Hinde Chergui prijst zich gelukkig: „Ik ben een mix van van alles en beschouw dat als een pre, omdat ik daardoor kan laveren door verschillende werelden en me op veel plaatsen thuis voel. Ik ben een wereldburger en kan overal wonen.”„Integratie is achterhaald, het gaat nu om participatie”, zegt de juriste Chergui. „Dat is mijn motto. Iedereen kan meedoen, ongeacht religie, achtergrond en tradities.” De Inspiratie voor Integratiewedstrijd (IVI) brengt via projecten de positieve kant van diversiteit in de maatschappij in beeld.

Chergui: „Ik ben mijn hele leven al bezig met het onderwerp integratie -ik heb in de advocatuur gewerkt, heb lesgegeven en deed jongerenwerk, allemaal met diversiteit als leidraad- maar op dit moment werk ik alleen binnen Amsterdam. IVI is een mooi platform om breder een bijdrage te kunnen leveren.

Ik zie dat veel allochtone jongeren afhaken, omdat ze niet goed weten welke route ze moeten lopen in de maatschappij om volwaardig mee te kunnen doen. Negatieve beeldvorming maakt hen onzeker.

Dat is iets wat mij grote zorgen baart. Daarom heb ik gekozen voor het project bij Sociale Zaken en Werkgelegenheid: verzamel vooroordelen rond allochtonen en autochtonen, maak ze op een grappige manier bespreekbaar, lok een discussie uit tussen individuen die normaal gesproken niet zo snel met elkaar in aanraking komen.

Ik maak een documentaire die laat zien wat discriminatie en vooroordelen met mensen doen. Aan de andere kant zegt de film tegen jongeren: Wijs niet altijd naar een ander als dingen misgaan, maar kijk ook wat je zelf kunt bijdragen of verbeteren aan je positie. Als je bijvoorbeeld in een sollicitatiegesprek niet uitstraalt dat jij het kunt en dat jij het bent, krijg je geen baan. Van die uitstraling moet de nieuwe generatie af.

Ik zou ook graag een debat regelen waarbij werkzoekenden en werkgevers met elkaar in contact komen. Mijn boodschap voor werkgevers is: wees ervan bewust dat je deze mensen nodig hebt in de maatschappij waarin wij leven. Als je je daarvoor afsluit, dan sluit je je af voor een groot deel van de samenleving en mis je de boot.”

Zeven finalisten werken tien weken aan een project waarmee ze de Inspiratie voor Integratiewedstrijd willen winnen. Deel 3: Hinde Chergui.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer