Leiding wil oude Kamp Westerbork beter markeren
Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wil meer inspelen op kinderen jonger dan tien jaar en het voormalige kamp duidelijker markeren. „We overwegen een oude barak terug te plaatsen. Ook hebben we ideeën om meer met oude foto’s te gaan werken en de rondleidingen over het kampterrein aan te passen".
Dat zegt Dirk Mulder, al 22 jaar directeur van Herinneringscentrum. Zaterdag is het 25 jaar geleden dat het centrum op het terrein van het voormalige doorgangskamp uit de Tweede Wereldoorlog werd geopend.Nieuwe plannen dus na een kwart eeuw. „In de jaren ’80 verwachtten veel mensen dat de belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog snel zou afnemen, omdat de ouderen die het meegemaakt hadden uitstierven. Tien– tot twaalfduizend bezoekers per jaar zouden we maar trekken. Maar de interesse nam juist toe. We ontvangen er zo’n 120.000 per jaar", vertelt de 55–jarige Mulder.
„De generatie die de oorlog had meegemaakt, stierf veel langzamer uit dan werd voorspeld. De oorlog was iets van volwassenen, dacht men ook. Maar ouderen die in de oorlog kind waren, bleken er ook nog veel van te weten en zo bleef de belangstelling. De Jodenvervolging staat bovendien in ons collectieve geheugen gegrift. We blijven worstelen met de vraag hoe het kan dat mensen zover komen, dat ze een heel volk willen uitroeien".
Er was veel tegenwerking toen de plannen voor een herinneringscentrum gemaakt werden in de jaren ’70. „Vanuit de politiek, maar ook wel uit de joodse gemeenschap", vertelt Mulder. „Er moest niet steeds aandacht aan die oorlog worden besteed, die zulke diepe wonden had veroorzaakt. Mensen probeerden het weg te drukken. Inmiddels weten we dat verdringen niet werkt.“Het centrum houdt zich niet meer alleen bezig met de Tweede Wereldoorlog. „Srebrenica krijgt ook aandacht in Westerbork. In 2002 kwam hier een groep Bosnische vrouwen. Zij wilden in hun eigen land een herinneringscentrum opzetten. Ik heb toegezegd hen te zullen ondersteunen. Eén van onze medewerkers gaat anderhalf jaar in het Bosnische centrum helpen. Wij besteden hier ook aandacht aan Bosnië en de Dutchbatters, omdat het een onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis”.
Volgens Mulder gaat het in Westerbork niet alleen om herinneren, maar ook om vragen en dilemma’s die betrekking hebben op het heden. „We willen bezoekers aan het denken zetten over keuzes die mensen toen maakten en nu maken. Zo willen we bezoekers wat meegeven".