Buitenland

Situatie in Zimbabwe explosief

De situatie in Zimbabwe lijkt met de dag explosiever te worden. Aanhangers van president Robert Mugabe maken zich steeds vaker schuldig aan geweld tegen aanhangers van de oppositie. De Beweging voor Democratische Verandering (MDC) van oppositieleider Morgan Tsvangirai repte woensdag van een campagne van geweld en intimidatie door Mugabe–getrouwen.

ANP/AFP
9 April 2008 14:42Gewijzigd op 14 November 2020 05:43
JOHANNESBURG - Aanhangers van MDC zingen tijdens een protestbijeenkomst. Foto EPA
JOHANNESBURG - Aanhangers van MDC zingen tijdens een protestbijeenkomst. Foto EPA

„Tot gisteren hebben we berichten gekregen dat er tweehonderd mensen zijn aangevallen, zijn weggejaagd uit hun huizen of op andere wijze zijn geïntimideerd", stelde MDC-partijzegsman Nelson Chamisa woensdag in een verklaring.MDC-voorman en presidentskandidaat Tsvangirai zoekt ondertussen naar steun in de buurlanden om chaos in Zimbabwe te voorkomen. Ze moeten meer druk uitoefenen op Mugabe. Tsvangirai verklaarde open te staan voor een regering van nationale eenheid zodra alle openstaande verkiezingsissues zijn opgelost. Anderhalve week na de presidentsverkiezingen in het Afrikaanse land is er nog steeds geen officiële einduitslag bekendgemaakt.

In een vraaggesprek met de Zuid-Afrikaanse radio herhaalde Tsvangirai zijn claim dat hij de verkiezingen heeft gewonnen. Het land blijft echter verlamd zolang de kiescommissie ZEC de resultaten niet officieel naar buiten heeft gebracht, aldus de oppositieleider.

„Zodra de patstelling rond de uitslag is doorbroken moeten we voorwaarts om een regering te vormen die voor iedereen ruimte creëert", stelde hij verder. Een rol voor Mugabe lijkt uitgesloten. „Ons advies zou zijn dat hij lang genoeg gediend heeft en ik denk dat het tijd is voor hem om met pensioen te gaan".

De centrale kiescommissie hield woensdag nog altijd de poot stijf. Het bekendmaken van de uitslag zou „gevaarlijk" zijn voor het Hooggerechtshof, stelde een advocaat van de ZEC. De commissie heeft tot nog toe geweigerd de rechters op de hoogte te stellen van de vorderingen van de kiescommissie. De oppositie is naar het hoogste rechtscollege van het land gestapt om de resultaten van de presidentsverkiezingen openbaar gemaakt te krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer