Politiek

Albayrak weigert Chinezen op te sluiten

De honderden Chinezen die onverwacht zijn opgedoken voor een asielaanvraag, zijn grotendeels illegaal in Nederland en zullen het land moeten verlaten. Staatssecretaris Albayrak (Justitie) weigert de Chinezen echter per direct op te sluiten in afwachting van hun uitzetting.

ANP
9 April 2008 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 05:43
Staatssecretaris Albayrak (Justitie) dinsdag in de Tweede Kamer tijdens een spoeddebat over de plotselinge toestroom van Chinese asielzoekers. Op initiatief van VVD-Kamerlid Henk Kamp wordt een spoeddebat gehouden over de ,,urgente situatie.'' De komst va
Staatssecretaris Albayrak (Justitie) dinsdag in de Tweede Kamer tijdens een spoeddebat over de plotselinge toestroom van Chinese asielzoekers. Op initiatief van VVD-Kamerlid Henk Kamp wordt een spoeddebat gehouden over de ,,urgente situatie.'' De komst va

Albayrak geeft daarmee geen gehoor aan de wens van een meerderheid in de Tweede Kamer. CDA, PvdA en VVD vinden dat vreemdelingenbewaring kan voorkomen dat de Chinezen opnieuw in de illegaliteit verdwijnen. „Of u zet ze achter de tralies, of u laat ze lopen”, zei VVD-Kamerlid Kamp dinsdag tijdens een spoeddebat over de kwestie.De eerste indruk van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is niet dat de Chinezen de opvang in groten getale verlaten. Volgens buurtbewoners en omwonenden zijn echter kleine groepjes Chinezen vertrokken uit een bungalowpark in Euverem, waar ze waren ondergebracht. In enkele huisjes op het park dromden gisteravond Chinese mannen samen, die geëmotioneerd met elkaar in gesprek waren. Voor de rest was het rustig in het park. De bewaking patrouilleerde er met zaklampen over de duistere paadjes.

Albayrak noemde het „natuurlijk niet de bedoeling dat deze mensen weer linea recta de illegaliteit ingaan.” Desondanks zal zij ze tijdens de asielprocedure niet in vreemdelingenbewaring zetten, ook omdat dit juridisch gecompliceerd ligt. „Daar kies ik uitdrukkelijk niet voor. Ik heb niet het beleid dat ik asielzoekers opsluit.”

Tussen half maart en begin april hebben zich ongeveer 850 Chinezen gemeld in Ter Apel. Normaal zijn dat er gemiddeld twintig per maand. De Chinezen reageerden waarschijnlijk op een gerucht dat ze in aanmerking zouden komen voor een generaal pardon. Prins Willem-Alexander zou binnenkort de troon bestijgen en als geste een pardonregeling afkondigen. De staatssecretaris benadrukte gisteren nogmaals dat er geen nieuw pardon komt.

Inmiddels zijn de asielaanvragen van 75 Chinezen behandeld. Het gaat veelal om alleenstaande, jonge mannen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft 80 procent van de verzoeken afgewezen.

Gedwongen uitzetting van afgewezen asielzoekers naar China blijkt in de praktijk moeilijk, vooral als ze geen identiteitsbewijs hebben of weigeren hun naam bekend te maken. Alleen als de identiteit van een vreemdeling bekend is, wil China een nieuw reisdocument verstrekken.

De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie vinden dat Nederland druk moet uitoefenen op de Chinese regering om via diplomatieke stappen uitzetting mogelijk te maken. Albayrak kondigde aan dat ze samen met bewindspersonen van Buitenlandse Zaken, Economische Zaken en Ontwikkelingssamenwerking gaat bekijken hoe ze dit structurele probleem kunnen oplossen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer