IOC overweegt einde tocht olympische vlam na chaos
PARIJS -Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) komt donderdag in Peking bijeen om te kijken of de internationale estafetteloop met de olympische vlam voortijdig moet worden afgebroken. Dat heeft de vicevoorzitter van het IOC, Gunilla Lindberg, dinsdag morgen gezegd. De tocht van de olympische fakkel door Parijs is maandag uitgemond in chaos en vroegtijdig beëindigd.
„Ik weet zeker dat het aan de orde komt”, aldus Lindberg. Ze zei dat het comité de fakkeltocht wil heroverwegen na de protesten in Parijs en Londen van pro-Tibetaanhangers.Maandag zei het Noors olympisch comité al dat de estafette heroverwogen moet worden. „Het Internationaal Olympisch Comité heeft een groter probleem als de estafette doorgaat”, aldus Tove Paule van het Noorse comité.
Tijdens de estafettetocht in Parijs moest de vlam meerdere malen worden gedoofd vanwege demonstraties op de route. Ten slotte besloot de organisatie om het laatste stuk, naar een stadion in het zuiden van de stad, per bus af te laten leggen. Woensdag worden demonstraties verwacht in San Francisco.
De toorts met het vuur waarmee de openingsceremonie in de Chinese hoofdstad verricht wordt, staat symbool voor de Spelen en voor zaken als broederschap en gezonde sportiviteit die daarmee geassocieerd worden. Voor de demonstranten staat de vlam echter symbool voor al het politieke onrecht in China en Tibet. De route naar Peking is nog lang.
Het olympisch vuur werd op 24 maart op traditionele wijze met spiegel en zonlicht ontstoken door de Griekse actrice Maria Nafpliotou. De ceremonie was zoals gebruikelijk in Olympia, de stad waar de antieke Spelen werden georganiseerd. Toen zag een groepje betogers zijn kans schoon om de toespraak van de voorzitter van het Chinese organisatiecomité te verstoren.
Van alle demonstraties tegen de Olympische Spelen, om het harde optreden van China in Tibet en de slechte staat van dienst van het land op het gebied van mensenrechten, waren de acties in Parijs tot dusver het hevigst. De politie zei minstens 28 actievoerders te hebben opgepakt.
Er was in Parijs ongeveer 3000 man politie op de been om het evenement in goede banen te leiden. De tachtig fakkeldragers zelf werden bewaakt door honderden politieagenten in gepantserde wagens, op motorfietsen of te voet. Drie boten patrouilleerden over de Seine en een helikopter hield van bovenaf het overzicht over de 28 kilometer lange route.
De eerste keer dat het vuur werd gedoofd was al direct na de start, op de oever van de Seine, toen de eerste fakkeldrager de weg werd versperd door een groep activisten voor Tibet. De tweede keer dat de vlam uit voorzorg werd gedoofd was ze in handen van een fakkeldraagster in een rolstoel. De derde keer gebeurde eveneens uit voorzorg, omdat verder op de route betogers waren gesignaleerd. Nadat het vuur voor de vierde keer was gedoofd, besloot de organisatie de route aan te passen, waarbij afgezien werd van een gepland bezoek aan het stadhuis.
Op de gevel van het stadhuis hing een spandoek met de tekst ”Parijs verdedigt de mensenrechten overal ter wereld”. Hier hadden zich echter ook demonstranten verzameld die opkwamen voor China. Een pijler van de Eiffeltoren was door Verslaggevers Zonder Grenzen voorzien van een gigantisch spandoek met daarop de olympische ringen in de vorm van handboeien. Dezelfde vlag hing ook achter een raam van de Notre Dame.
De Londense politie had zondag ook de handen vol aan actievoerders die de vlam wilden doven. De protesten daar waren tot dan toe de omvangrijkste sinds de toorts twee weken geleden in Griekenland werd ontstoken. De politie zei bij diverse opstootjes 37 mensen te hebben aangehouden.
De vlam is bezig aan een 137.000 kilometer lange tocht over de aardbol die in augustus in de Chinese hoofdstad Peking moet eindigen. China, dat in augustus de Olympische Spelen organiseert, ligt onder vuur omdat Chinese troepen met harde hand een einde maakten aan protesten in Tibet. De Tibetanen willen meer autonomie van China, dat de Himalayaregio beschouwt als Chinees grondgebied.
De Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton vindt dat president Bush moet wegblijven bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking als China de mensenrechten niet verbetert. De Democrate wees in een verklaring maandag op het optreden van de Chinese veiligheidskrachten in Tibet. Ook verweet zij Peking zijn invloed in het Afrikaanse Sudan niet te hebben gebruikt om een einde te maken aan de „volkenmoord” in de Sudanese regio Darfur.