Kerk & religie

Gg Haarlem opgeheven

De gereformeerde gemeente te Haarlem is vorige week dinsdag opgeheven. Tot opheffing moest worden besloten omdat niet langer in de ambten kon worden voorzien.

8 April 2008 10:35Gewijzigd op 14 November 2020 05:42
Vorige week dinsdag vond de laatste dienst in het gebouw van de gereformeerde gemeente aan de Parklaan in Haarlem plaats. Foto Jaap Sinke.
Vorige week dinsdag vond de laatste dienst in het gebouw van de gereformeerde gemeente aan de Parklaan in Haarlem plaats. Foto Jaap Sinke.

Tijdens de laatste dienst sprak de consulent van de gemeente, ds. C. Neele, over Openbaring 5:1-5. Het thema van de preek was: ”Een gesloten boek”. Onder het zingen van Psalm 119:45 werd de kanselbijbel gesloten.De geschiedenis van de gemeente gaat terug tot 1938, toen de kerkenraad van Lisse besloot voor de in Haarlem en omgeving woonachtige leden van de gemeente aparte kerkdiensten te gaan beleggen. Onder leiding van ds. H. Ligtenberg kwam men op 28 juni voor de eerste keer in Haarlem bijeen. Als plaats van samenkomst fungeerde een zolder boven een steenhouwerij aan de Kleverlaan. Omdat het daar ’s zomers erg warm was en ’s winters erg koud, betrok de gemeente in april 1939 een gebouw aan de Lange Molenstraat. Opmerkelijk was dat dit gebouw geen daglicht toeliet. Vanaf 1944 kwam de gemeente ’s zondags bijeen in het kerkgebouw van de zevendedagsadventisten in de Parklaan. Voor weekdiensten werd er uitgeweken naar het kerkgebouw van de evangelische broedergemeente, eveneens in de Parklaan. Op 20 december 1950 werd het huidige kerkgebouw in de Ridderstraat, een uit 1888 daterende gereformeerde kerk, betrokken.

Op 13 december 1946 vond de instituering tot zelfstandige gemeente plaats door ds. A. Verhagen. Bedroeg het aantal leden en doopleden ten tijde van de instituering ongeveer 100, in het begin van de jaren zeventig liep dit aantal op tot ruim 270. Begin dit jaar bedroeg het aantal leden en doopleden nog maar 76. Het merendeel van de leden heeft zich inmiddels aangesloten bij de gereformeerde gemeente te Lisse.

Het kerkgebouw is vorig jaar verkocht aan een projectontwikkelaar. De banken uit de kerk verhuizen binnenkort naar de hersteld hervormde kerk te Poederoijen. De rest van het interieur gaat naar de gereformeerde gemeente van Hardinxveld-Giessendam, die het gebruiken wil voor de inrichting van de nog te bouwen kerk van de onlangs gestichte afdeling te Sliedrecht.

Hoop voor Noord

Binnen de zendingsgemeente Hoop voor Noord in Amsterdam zal met ingang van 1 augustus Jeanette de Waard parttime als missionair-pastoraal werker aan de slag gaan. Haar taak zal zijn om in samenwerking met gemeentestichter Jurjen ten Brinke „pastoraal naast mensen te staan in hun zoektocht naar Christus en om jonge gelovigen te helpen een levensstijl te ontwikkelen die past bij een leven met Jezus”, zo berichtte het christelijke gereformeerde weekblad De Wekker onlangs. Naast deze functie zal De Waard voor 50 procent van haar tijd werkzaam blijven als missionair consulent van de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Behalve Jurjen ten Brinke en, straks, Jeanette de Waard, is Marilijn Meijer parttime als kinderwerker verbonden aan Hoop voor Noord, aldus De Wekker.

Werker Capelle aan den IJssel

In de Ontmoetingskerk in Capelle aan den IJssel is zondagmiddag M. (Margo) Riethoff uit Reeuwijk uitgezonden voor het missionair werk in de wijk Schollevaar. Dat meldt het bureau evangelisatie van de Christelijke Gereformeerde Kerken in zijn recent verschenen nieuwsbrief. De dienst werd geleid door de predikanten ds. C. M. van Loon en ds. F. W. van der Rhee.

In de Capelse wijk Schollevaar krijgt een nieuw missionair-diaconaal project steeds meer gestalte, aldus de nieuwsbrief. In dit project werken de christelijke gereformeerde kerk en de hervormde gemeente nauw samen. Beide gemeenten kerken in de Ontmoetingskerk.

Samenwerking luthersen

De lutherse gemeenten van Pekela en Winschoten willen meer samenwerken. Dat meldt het orgaan van de evangelisch-lutherse synode in de Protestantse Kerk, Elkkwartaal deze maand. „Alles wat samen gedaan kan worden in 2008 wordt ook samen gedaan”, aldus het blad. De diensten worden om de week gehouden in Nieuwe Pekela of in Winschoten.

In Culemborg en Leerdam voeren de lutherse gemeenten ook „verkennende besprekingen” met betrekking tot de mogelijkheden voor samenwerking, aldus Elkkwartaal. Culemborg is volgens het blad echter nog niet toe aan volledige samenwerking.

PKN Gramsbergen

Als het aan de kerkenraad ligt, gaat de protestantse gemeente in Gramsbergen na de zomer kerken in één kerkgebouw. Nu zijn er iedere zondag diensten op twee locaties, de (van oorsprong gereformeerde) Vlaswiekkerk en de (voormalige hervormde) Boomhofkerk. Het kerken in één gebouw is de volgende stap in het enkele jaren geleden genomen fusiebesluit, zo meldde de Stentor vorige week.

Voorzitter Max Bakhuis zegt dat de kerkenraad het voorgenomen besluit binnenkort bespreekt met de gemeenteleden. Dan zal ongetwijfeld de vraag worden gesteld in welke kerk de diensten worden gehouden. Bakhuis is daar helder over: de kerkenraad heeft zich daar niet over uitgesproken. Gezien de gevoeligheid van het onderwerp is het niet denkbeeldig dat de PKN-gemeente beide kerkgebouwen aanhoudt en bij toerbeurt gebruikt om samen te kerken. Dat gebeurt nu ook op iedere eerste zondag van de maand met de twee gezamenlijke ochtenddiensten en op de andere zondagen met een gezamenlijke avonddienst. „De ervaringen daarmee zijn positief”, aldus Bakhuis. Hij geeft aan dat een ingestelde gebouwencommissie zich buigt over de toekomst van de kerkgebouwen en vergaderruimten, waarbij op termijn sluiting van de Vlaswiekkerk voor de hand ligt. Bakhuis zegt dat de PKN-gemeente met de huidige gebouwen overigens uit de voeten kan en geen accommodatieprobleem heeft. Wel is de protestantse gemeente in gesprek met de initiatiefnemers voor het Kulturhus.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer