PKN staat voor eindbesluit predikant als werknemer
De vraag of de predikant in de Protestantse Kerk in Nederland de status van gewone werknemer moet krijgen, komt in het rapport van de landelijke stuurgroep ”Werken in de Wijngaard” aan de orde. Volgens stuurgroepvoorzitter en oud-minister van LNV, dr. C. P. Veerman, neemt de synode van de PKN straks een finaal besluit aan de hand van het rapport van de stuurgroep.
Dr. Veerman zei dat vrijdag op een bijeenkomst in Amersfoort ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van het Kantoor der Kerkelijke Goederen (KKG). KKG is een stichting die zich bezighoudt met het beheer van kerkelijke goederen ten behoeve van de gemeenten in de PKN en daaraan verwante organisaties.„In de kerk dient de woordverkondiging centraal te staan”, aldus Veerman. „Al het werk dat de kerk ook naar buiten toe onderneemt stoelt daarop”, zei Veerman. Hij constateert dat de kerk vaak zo zuinigjes is met uit te dragen wat haar beweegt, „terwijl zij tegen alle vervreemding en verwarring om ons heen juist zo veel daar tegenover kan stellen.”
In zijn lezing voor de jubilerende KKG stelde Veerman dat het mythische, het besef van de beweging achter dingen die we niet zien, is verdampt, geërodeerd en verduisterd. „De wetenschap heeft alles minder raadselachtig gemaakt. Het moet allemaal verklaarbaar zijn. De mens is zijn eigen wetten gaan maken. De bewondering voor het ongeziene is verdwenen”, zo zei hij. „We zijn vervreemd van de scheppingsorde, van ons werk en van onze arbeidsprestaties. De trots op het vak dat we uitoefenen is verloren gegaan.” Is dat niet af te leiden uit het feit dat hoe vager de prestaties zijn, hoe hoger de beloning is, zo vroeg hij zich af.
Vervolgens signaleerde Veerman dat er vandaag de dag armoede is in soorten en maten. Volgens hem beloven fysieke spullen een hoge welvaart. Maar zijn we daarmee ook gelukkig, zo vroeg hij zich af.
Verder signaleerde Veerman een koortsachtig zoeken naar de zin van het bestaan en van de samenleving. „We zien een gebrek aan interesse, liefde en zorg voor de ander”, zei hij, waarbij hij stelde dat vervreemding als gevolg van onverschilligheid doet verarmen. „Daartegenover moeten zij, die zich om anderen bekommeren, stoelen op een ethisch fundament. Materiële ondersteuning en geestelijke bijstand moeten hand in hand gaan. In een geestelijke sfeer moet de kerk dé weg wijzen”, betoogde hij. Veerman deed een oproep de kerk te ondersteunen, „omdat men daar ánder voedsel krijgt.”
De stuurgroep ”Werken in de Wijngaard” heeft gesignaleerd dat tweederde van de gemeenten binnen de Protestantse Kerk kampt met financiële tekorten. „Daarom is er solidariteit nodig in en tussen de kerk”, aldus Veerman. Hij acht een herschikking van middelen nodig om voor de instandhouding van de kerk in kleine plaatsen te voorzien. „Voor dé boodschap moeten we alle middelen inzetten”, aldus de stuurgroepvoorzitter.
Volgens KKG-bestuursvoorzitter, dr. A. Mosterd, hebben 450 kerkbesturen contact met KKG. Vier ervaren rentmeesters, die worden ondersteund door het secretariaat in Amersfoort, verrichten voor de kerk uitvoerende beheerstaken. „Bij vragen of problemen rond het beheer van kerkelijke goederen moet men gewoon even Amersfoort bellen”, aldus Mosterd.