Concurrentie hoort weinig nieuws bij Verdonk
Tweede Kamer en kabinet zijn niet erg onder de indruk van het partijprogramma van Trots op Nederland van Rita Verdonk. De meeste fracties en bewindslieden hebben weinig nieuws gehoord bij het optreden van Verdonk in Amsterdam donderdagavond.
Bovendien stellen ze vast dat Verdonk haar pleidooi voor behoud van de Nederlandse cultuur presenteerde met een „duidelijk Amerikaans geïnspireerde show". „Dat is niet wat we hier gewoon zijn, dat soort bombarie", aldus minister Vogelaar (Integratie) vrijdag.Volgens Vogelaar profileert Verdonk zich met thema’s als inburgering en de bestrijding van de criminaliteit, terwijl ook het kabinet daar al veel werk van maakt. De aanval van Verdonk op de ’weg-met-onsstroming’ die in Nederland zou heersen, is volgens de PvdA–minister achterhaald. „Alsof er nu nog iemand is die zegt dat in een multiculturele samenleving alles vanzelf gaat".
Andere bewindslieden reageren wat geïrriteerd op de trots op het eigen land die Verdonk voortdurend uitdraagt. Minister Plasterk van Onderwijs vraagt zich af waarop Verdonk eigenlijk zo trots is. „Ik hoor haar alleen maar zeggen wat er allemaal mis is in Nederland".
Volgens de VVD heeft Verdonk haar programmapunten voor driekwart van de liberalen overgenomen. „Het is goed te weten dat onze voorstellen op steun van Verdonk kunnen rekenen", sneert de woordvoerder van VVD–leider Mark Rutte. Hij noemt als voorbeeld het plan van Verdonk om mensen en ondernemers meer mogelijkheden te geven hun have en goed tegen indringers te beschermen. De VVD heeft daarvoor al een initiatiefwet gemaakt.
Toch ziet de VVD wel een duidelijk verschil met ex-partijgenoot Verdonk. Trots op Nederland kiest voor een duidelijk populistische toon, terwijl de VVD vasthoudt aan haar liberale koers, stelt de woordvoerder.
Waarnemend PvdA-fractieleider Hamer vindt het nog te vroeg om een inhoudelijk oordeel te vellen over het programma van Verdonk, omdat die donderdag slechts weinig nieuws te berde bracht. Wel heeft Hamer Verdonk een toespraak horen houden met „een opvallend nationalistisch karakter".
Hamer ziet een zekere charme in het kordate optreden van Verdonk, maar kan haar opmerking dat het sinterklaasfeest in Nederland ter discussie staat niet plaatsen. „Er is nog nooit zo veel geld uitgegeven aan Sinterklaas als vorig jaar. Ook allochtonen doen er aan mee".
Vicefractievoorzitter Spies van het CDA kan zich, evenals Hamer trouwens, goed vinden in het pleidooi van Verdonk voor meer normen en waarden. Maar Spies is minder gelukkig met de plannen van Verdonk voor meer bestuurlijke vernieuwing, waaronder het afschaffen van de provincies. Spies noemt dat „een jarenlange exercitie die niets oplevert".
Ook minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken meent dat „Nederland niet zonder provincies kan". Haar collega Koenders noemt het voorstel van Verdonk om het budget voor Ontwikkelingssamenwerking met tweederde te verlagen „tamelijk ernstig".