Soldaat van Oranje in Wassenaar herdacht
Erik Hazelhoff Roelfzema was een icoon van de vrijheid. Dat zei prins Willem-Alexander donderdag in Wassenaar bij de herdenking van de vorig jaar gestorven Soldaat van Oranje.
„Onbevreesd en soms onbesuisd streed hij voor de beginselen van een vrije samenleving. Hij was de man van het open vizier. Met een intense afkeer van onwaarachtigheid en dwingelandij. Een geknecht leven is geen leven. Dan liever het verzet. Dan liever het gevaar. Dan liever alles op het spel zetten om de vrijheid te herwinnen", schetste de prins hem nu op zijn 91e geboortedag.„Hij gebruikte zijn heldenstatus niet als een sokkel die hem verhief boven anderen", aldus Alexander. „Hij wist: zoveel vliegers, zoveel agenten, zoveel verzetsmensen hebben het niet overleefd. Zoveel helden zijn in de schaduw gebleven. Hij wist dat heldhaftigheid vele vormen kent. Vandaag eren we alle mensen die zich dapper toonden in die donkere, dreigende jaren.“Erik Hazelhoff Roelfzema junior, de zoon van de Soldaat van Oranje, heeft nog regelmatig een ’eenzaam en verdrietig gevoel’ nu hij zijn vader niet meer kan raadplegen, vertelde hij geëmotioneerd.„We hadden het zelden over de Tweede Wereldoorlog, maar we spraken wel over de ironie van het heldendom”. Zo was zijn vader fel gekant tegen de oorlog in Vietnam. Het was echter simpel, zo legde de vader de zoon uit: „Als er iemand in je huis komt en je vertelt wat je eten moet en wanneer je naar bed gaat, dan heb je het volste recht hem eruit te gooien". Omgekeerd kun je dat dan ook verwachten, vond de Soldaat.
Dominee R. Steensma noemde Hazelhoff Roelfzema een mens met impact op het heden, een ijkpunt. Volgens de geestelijke was de Soldaat moedig en intelligent, een leider. „Zo iemand kun je volgen, misschien bijhouden, maar je komt hem nooit voorbij". De Soldaat koos daarom ook zijn eigen weg.
Een van de sprekers was Rutger Hauer, die de titelrol speelde in de film Soldaat van Oranje. Hij vertelde dat Erik Hazelhoff Roelfzema en hij totaal vreemden voor elkaar waren, toen ze elkaar voorafgaand aan de film in 1976 leerden kennen. Er leek wat reserve van de kant van de Soldaat. Maar de vriendschap groeide en groeide. „Ik zal hem in mijn hart bewaren". De acteur herinnerde zich dat voor Hazelhoff Roelfzema het glas altijd half vol was. Op de kansel nam Hauer een slok en toostte: „Mogge!", zoals de studenten en strijdmakkers in de film die Erik Hazelhoff zo beroemd maakte.In de kerk waren verscheidene oudstrijders.Voor in de kerk lag een bloemstuk van witte rozen van koningin Beatrix.
Erik Hazelhoff Roelfzema werd 3 april 1917 in Surabaya geboren. Later woonde hij in Wassenaar. Hij studeerde toen de oorlog uitbrak. Hij vertrok naar het Verenigd Koninkrijk en voerde landingen uit op de Nederlandse kust om zendapparatuur voor het verzet af te leveren en mensen op te halen. Hij werd piloot bij de Royal Air Force (RAF) en volbracht 72 missies naar Duitsland. Aan het eind van de oorlog was hij adjudant van koningin Wilhelmina. Hij stierf 26 september vorig jaar in zijn huis op Hawaii.