Kerk & religie

Siroop uit een boom

„Ik zie de slee al! En kijk eens naar de paarden”, riep een meisje uit. Prachtige donkerbruine paarden kwamen de kleine heuvel af en trokken een slee door de witte sneeuw. Het was een zonnige dag. De temperatuur lag net boven het vriespunt.

Elly Kranendonk-Procee
3 April 2008 10:58Gewijzigd op 14 November 2020 05:41

Het was een plaatje, die donkerbruine paarden met rode beschermers onder het paardentuig. We waren een dagje op stap met wat gezinnen uit de gemeente die ook deel uitmaken van de ”homeschool”-groep.Dit keer gingen we naar de Maple Sugar Bush in St. Mary’s, Ontario. De paarden hielden halt en al de kinderen en moeders konden achter op de slee klimmen. Dat werd met veel enthousiasme gedaan. We zaten op een deken die over wat hooibalen was gelegd. De paarden liepen de heuvel op, richting het bos.

Het is altijd weer bijzonder om te zien en te proeven dat bomen zulke lekkere siroop kunnen leveren. Dat alles krijgen we uit de hand van de Schepper. In bijna elke boom was een klein gaatje geboord. Daaronder hingen emmers om de ”maple syrup” op te vangen. Het sap drupte langzaam maar regelmatig uit de ahorn of esdoorn. In Canada zijn ontzettend veel ahorns. Op de Canadese vlag staat het blad van de esdoorn tussen de twee rode strepen in. Het is een nationaal symbool. Je kunt door heel Canada ”maple syrup” te aantreffen in souvenirwinkeltjes en supermarkten.

De gids deed voor hoe het vocht wordt afgetapt. Hij zei dat je een gaatje moet boren boven een grote wortel van de boom. Dan win je het meeste vocht. Ook moet je elk jaar een nieuw gaatje maken, liefst zo’n 3 centimeter bij het vorige vandaan. De emmers raken aardig snel vol. Het is dus best een werk om al de bomen langs te gaan.

Sommige grotere bedrijven (”sugar bush farms”) gebruiken geen emmers maar modernere middelen, die bestaan uit plastic buisjes. De buisjes worden bevestigd aan de gaatjes en het sap stroomt naar een grote container. Daarna wordt het sap gekookt totdat het water verdampt is en er alleen een zoete stroop over blijft. Dit duurt een lange tijd. Er moet ongeveer 40 liter sap worden gekookt om 1 liter ahornsiroop te krijgen.

Een ahorn is geschikt om af te tappen als hij ten minste veertig jaar oud is en een diameter heeft van 25 centimeter. In een periode van vier tot zes weken komt er dan 40 liter sap uit. De maanden maart en april zijn hiervoor het meest geschikt, omdat het ’s nachts moet vriezen, maar de temperaturen overdag boven het nulpunt moeten zijn. Als met al deze voorwaarden rekening wordt gehouden, begint het sap te stromen.

Canada produceert meer dan 80 procent van al de ahornsiroop ter wereld. De meeste komt uit Quebec, de Franse provincie van Canada. Jaren geleden was de siroop in onze omgeving rond Bornholm een van de belangrijkste handelsartikelen.

De slee ging weer verder. Alles was gezien.

Nog even langs de schuur waarin geitjes en lammetjes waren geboren. Een geitje huppelde vrolijk van het ene kind naar het andere. Daarna naar beneden waar iemand ons bij het winkeltje opwachtte met warme chocolademelk.

Zo leer je iets nieuws over dingen die veel voorkomen in je land. Er zijn mensen die ahornsap aftappen van een boom in hun eigen tuin. Na ons uitstapje heeft ook een gezin uit de gemeente dat geprobeerd. Met succes. De stroop staat inmiddels in de koelkast.

Elly Kranendonk-Procee woont in Canada. Haar man is predikant van de Free Reformed Church in Bornholm.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer