Binnenland

Ede pakt overlast wijk Veldhuizen aan

Het gemeentebestuur van Ede komt opnieuw met een plan om de overlast van jongeren in de wijk Veldhuizen aan te pakken. Daardoor moet een voortdurend terugkerende harde kern voorgoed uit de wijk verdwijnen.

Van onze correspondent
2 April 2008 10:21Gewijzigd op 14 November 2020 05:41

Voor de jongeren komt er een ontmoetingsplek in een buurtcentrum. Er wordt meer gelet op schoolverzuim en de gemeente gaat jongeren helpen met het zoeken naar werk. Een belangrijk speerpunt is de zoektocht naar een allochtone jongerenwerker die weet om te gaan met de harde kern. Mogelijk krijgt Veldhuizen ook een buurtvaderproject.Veldhuizen staat al jaren bekend als probleemwijk, doordat groepen allochtone jongeren zich met criminele activiteiten bezighouden. De wijk kreeg landelijke bekendheid toen Marokkaanse jongeren na de aanslagen van 11 september 2001 juichend de straat op gingen. In de wijk staat iedere keer weer een nieuwe groep probleemjongeren op. De huidige groep begon zich vorig jaar te roeren.

Volgens de gemeente gaat het dit keer om negentig jongeren die volledig ontspoord zijn. In 2000 waren dit er nog ongeveer 250. „Een groep raddraaiers zorgt keer op keer voor ellende”, meldt burgemeester C. van der Knaap. Zo zijn er auto’s in brand gestoken en zorgt de groep voor stennis in winkelcentrum Lindenhorst. Volgens Van der Knaap was het absolute dieptepunt dat de ruiten werden ingegooid van een vrouw die aangifte deed van een overval. „Dit is intolerabel”, vindt de burgemeester. Inmiddels is de situatie al meer dan een maand redelijk onder controle door de extra politie-inzet.

Dat de overlast iedere keer terugkeert, komt omdat Ede nadat een groep was aangepakt de teugels weer liet vieren. Dat had onder meer te maken met bezuinigingen, waardoor het jeugdwerk op een laag pitje werd gezet. Ook verdween een hangplek in een buurtcentrum, omdat de gemeente de situatie niet meer onder controle had. „We hebben de touwtjes te veel gevierd”, vindt Van der Knaap, maar hij wil geen verwijt maken naar zijn voorgangers. „Ze hebben de problemen goed aangepakt.”

Volgens de nieuwe burgemeester kampt de wijk met een imagoprobleem. „Het is een prachtige wijk om te wonen, maar soms schamen de mensen zich ervoor.” Eerder dit jaar haalde Veldhuizen de pers toen busstewards werden ingezet om herrieschoppende jongeren in bussen onder de duim te krijgen. Chauffeurs weigerden nog langer door de wijk te rijden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer