Politiek

CDA bepleit aanpakken staatsfonds

Het CDA wil dat het kabinet maatregelen neemt tegen de opmars van staatsfondsen uit onder meer China, Saudi-Arabië en Rusland.

Redactie politiek
1 April 2008 08:31Gewijzigd op 14 November 2020 05:41

Het CDA is bezorgd over de toenemende macht van de kapitaalkrachtige investeringsfondsen van buitenlandse overheden.Op dit moment hebben deze fondsen wereldwijd naar schatting 3000 miljard dollar (2000 miljard euro) in kas -meer dan de waarde van alle in Amsterdam genoteerde beursfondsen- waarmee ze belangen kopen in bedrijven in Europa en de VS. Recent kochten Chinese fondsen belangen in Amerikaanse banken, die dringend geld nodig hadden wegens de kredietcrisis. Verwacht wordt dat de geldvoorraden van staatsfondsen de komende jaren nog fors zullen groeien tot 12.000 miljard dollar in 2012.

De christendemocraten in de Kamer vrezen dat staatsfondsen hun grote economische macht in de toekomst zouden kunnen misbruiken voor politieke doeleinden.

Onlangs presenteerden de ministers Bos (Financiën) en Van der Hoeven (Economische Zaken) een notitie over staatsfondsen. Hierin concludeerden zij dat in Nederland geen groot pakket maatregelen nodig is tegen eventuele onwenselijke overnames door staatsfondsen. Slechts hier en daar zou aanvulling op de regels nodig zijn.

Volgens Ten Hoopen ademt het stuk ten onrechte een sfeer van „er is niets aan de hand, gaat u maar rustig slapen.” Ook de Europese Commissie stelt zich volgens het CDA te terughoudend op door slechts met een vrijwillige afspraak voor meer transparantie voor staatsfondsen te komen.

De christendemocraten willen uitgaan van afdwingbaarheid en zogenoemde reciprociteit. Dat betekent dat alleen staatsfondsen hier mogen investeren als ze ook in eigen land Europese investeerders toelaten. Ook eist het CDA extra waarborgen voor strategische sectoren als de energievoorziening, post, media, defensie, water, transport en de financiële sector.

Kamerlid Ten Hoopen riep het kabinet vanmiddag in de Kamer op met een wet te komen die het mogelijk maakt om af te dwingen dat als er buitenlandse investeerders komen de dienstverlening in strategische sectoren „in geen geval wordt stopgezet.”

Ook coalitiegenoot PvdA vindt de Europese afspraken te vrijblijvend, maar de partij ziet er weinig in om vooraf allerlei waarborgen in te bouwen.

PvdA-Tweede Kamerlid Tang pleit ervoor dat bijvoorbeeld aandeelhouders of de raad van commissarissen een rechterlijke toets kunnen aanvragen als ze merken dat buitenlandse staatsfondsen politieke motieven hebben met hun investeringen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer