EU verdeeld over boycot van opening Spelen
De Europese Unie is onderling sterk verdeeld over het nut van een boycot van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in China. Een aantal landen kiest daarvoor uit protest tegen het Chinese optreden in Tibet, maar andere landen voelen er niets voor. Debat over een totale boycot van de Spelen is er eigenlijk niet.
Polen, Tsjechië en Estland hebben gezegd dat ze zullen wegblijven bij de openingsceremonie op 8 augustus in Peking. Vrijdag kwam het bericht dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel niet naar de plechtigheid gaat. Maar volgens minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken is er geen sprake van een afzegging, omdat de Duitse regering nooit van plan is geweest naar Peking af te reizen voor de Spelen. Het definitieve besluit van Berlijn houdt dus geen verband met de huidige onrust in Tibet, zo zei hij vrijdag in de wandelgangen tijdens een EU-overleg in Slovenië.Vrijdag bleek ook dat de Poolse premier Donald Tusk niet naar de opening gaat. Tusk meent dat „de omstandigheden niet gunstig zijn” om wel te gaan. Tusks woordvoerder Slavomir Novak heeft dit vrijdag meegedeeld.
Deze week bleek dat ook de Franse president Sarkozy overweegt verstek te laten gaan bij de openingsceremonie.
Landen als Groot-Brittannië, Nederland, Portugal, Zweden en Spanje vinden dat een slecht plan en zijn wel vertegenwoordigd, de Britten bijvoorbeeld met premier Gordon Brown. Ook premier Balkenende is van plan te gaan, samen met staatssecretaris Bussemakers. Maar de woordvoerder van Balkenende wijst erop dat de openingsceremonie pas over vijf maanden is. „Het denken staat in de tussentijd niet stil.”
De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Carl Bildt, zei vrijdag voorafgaand aan het halfjaarlijkse informele overleg met zijn EU-collega’s in het Sloveense Brdo dat een boycot nooit een effectief instrument van de buitenlandse politiek is gebleken.
De feestelijke opening van de Spelen wordt doorgaans bijgewoond door tal van hoogwaardigheidsbekleders.
Al voordat de kwestie Tibet opspeelde waren er hier en daar stemmen die ervoor pleitten deze plechtigheid niet bij te wonen. In Nederland was dat bijvoorbeeld CU-Kamerlid Voordewind. Hij suggereerde dat de sporters bij de opening zouden kunnen wegblijven, als signaal tegen de slechte mensenrechtensituatie in China. Hij kreeg daarvoor echter nauwelijks bijval.