Economie

Veelkleurige groep biedt verrassende invalshoeken

Zeven finalisten werken tien weken aan een project waarmee ze de Inspiratie voor Integratiewedstrijd willen winnen. Deel 2: Stanleyson Hato.

28 March 2008 10:21Gewijzigd op 14 November 2020 05:40
Stanleyson Hato. Foto de Baak
Stanleyson Hato. Foto de Baak

„Ik hoop”, zegt microbioloog Stanleyson Hato (28), „dat ook andere bedrijven dan Delta Lloyd mijn project zullen gebruiken en omarmen.” Hij wil afstanden verkleinen: tussen studenten en organisaties, tussen ‘gewone’ werknemers en managers.Hato werd geboren op Curaçao, woont in Nijmegen en is junior onderzoeker aan het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences.

„Ik kwam Yesim Candan, initiatiefneemster van Inspiratie voor Integratie, tegen bij de eindpresentatie van de Nationale DenkTank, waaraan ik deelnam; zij vertelde mij over de wedstrijd.” Inspiratie voor Integratie, kortweg IVI genoemd, brengt via projecten de positieve kant van diversiteit in de maatschappij in beeld. „Ik wilde daar wel aan meedoen. Voor mij is het een uitdaging te proberen anderen te laten zien wat mijn passie is, en anderen ertoe te bewegen ook voor hun doelen te gáán.

Diversiteit heeft een meerwaarde, je kunt beter verschillende standpunten begrijpen en meer relativeren. Als je werkt met mensen met diverse nationaliteiten bekijk je zaken vanuit invalshoeken die je over het hoofd zou zien in een wat meer, hoe zeg ik dat, eenkleurige groep. Ik merk dat zelf in de wetenschap.”

Hato’s opdracht voor IVI komt bij Delta Lloyd vandaan. ”Verlaag drempels, verruim perspectief!” is de doelstelling van het project, waardoor de verzekeraar sneller zicht moet krijgen op ongekend talent.

„Wat we zien bij Delta Lloyd is dat een op de twee autochtonen hoogopgeleid is, tegenover een op de drie allochtonen. Verder zitten er hoger in de organisatie, in het middenmanagement, ineens heel weinig allochtonen. Blijkbaar lukt het allochtoon talent niet verder te klimmen in de organisatie.

Ik wil mensen een podium geven om zich te presenteren. Aan de ene kant benader ik daarom studentenverenigingen, die de kans krijgen zich te profileren bij de Delta Lloyd Groep. De bedoeling is dat dit leidt tot een grotere instroom van hoger opgeleiden in het bedrijf.

Aan de andere kant wil ik talentvolle allochtone medewerkers van Delta Lloyd de kans geven zich aan de directie te presenteren, zodat het middenmanagement ontdekt welke kwaliteiten en talenten zij hebben. De competenties van allochtonen zijn meestal net iets anders dan de criteria die gewoonlijk gelden voor managers. Anders, maar net zo goed.

Ik ben ook bezig te onderzoeken of puur in cijfers weer te geven is wat de voordelen van diversiteit op de werkvloer zijn. Tegen het eind van de wedstrijd hoop ik hard te kunnen maken wat een goed diversiteitsbeleid een bedrijf oplevert in termen van bedrijfsresultaat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer