Affaire Herfkens nog niet voorbij
De affaire rondom Herfkens is nog niet voorbij. Het kabinet heeft de oud-PvdA-minister voor Ontwikkelingssamenwerking gevraagd de door haar ten onrechte verkregen vergoeding deels of helemaal terug te betalen. Dat zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) donderdag tijdens een debat over de kwestie. Ook loopt er nog een VN-onderzoek.
Verhagen en zijn collega Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) willen, net als de Tweede Kamer, het geld terug. Juridisch ligt dat moeilijk, stelt het kabinet. Verhagen zei na afloop van het debat dat hij niet kan zeggen of Herfkens al gereageerd heeft op het verzoek, omdat dit onderdeel is van de vertrouwelijke contacten.Herfkens heeft van 2002 tot 2006 in totaal meer dan een kwart miljoen dollar gekregen van Buitenlandse Zaken als huurvergoeding, toen zij in New York bij de VN-organisatie UNDP werkte. Volgens de VN-regels mogen medewerkers geen giften of vergoedingen van derden ontvangen, ook niet van overheden.
De oppositie vindt dat Herfkens het geld sowieso moet teruggeven, omdat zij het ten onrechte heeft gekregen. VVD, SP, GroenLinks, PVV en D66 hekelen het gedrag van de armoedebestrijdster van PvdA-huize en wijzen erop dat zij de regels had moeten en kunnen weten. Ze vinden dat het kabinet zich niet moet laten weerhouden door juridische obstakels.
Maar volgens Verhagen is cruciaal voor een succesvolle terugvordering dat bekend is of Herfkens willens en wetens de regels overtrad en wie het initiatief heeft genomen tot de huurvergoeding: Herfkens zelf of Buitenlandse Zaken. Na eigen onderzoek is hier nog steeds geen duidelijkheid over, aldus de ministers. Wel bleek dat ook enkele anderen onterecht geld ontvingen.
Ook de UNDP doet nog een intern onderzoek naar de gang van zaken. Mocht hieruit blijken dat Herfkens op de hoogte was, dan zal het kabinet het geld direct gaan terugvorderen, aldus Verhagen. De regeringsfracties CDA, PvdA en de ChristenUnie steunen deze lijn.
Verhagen erkende donderdag nogmaals dat er fouten zijn gemaakt op zijn departement. Volgens hem was al die jaren niemand ervan op de hoogte dat niet conform de regels is gehandeld. Net als de Kamer vindt hij dat gek en was hij zeer geïrriteerd toen dat begin dit jaar duidelijk werd.
Verder was hij boos dat de SP hem ervan betichtte de Kamer onjuist te hebben geïnformeerd. De SP had een memo in handen gekregen waarin het erop leek dat het initiatief lag bij de overheid. Maar volgens Verhagen ging aan dat memo nog een gesprek met Herfkens vooraf.
Verhagen en Koenders wezen erop dat het ministerie er alles aan gedaan heeft om de onderste steen boven te halen. In ieder geval zijn de procedures voor de toekenning van vergoedingen aangescherpt, zodat dit niet meer kan gebeuren.