Politiek

Kamer: Oekraïne en Georgië nog niet bij NAVO

De Tweede Kamer wil niet dat Oekraïne en Georgië nu al uitzicht krijgen op het NAVO-lidmaatschap. Deze landen zijn er nog niet klaar voor, vindt ze. Bovendien moet de NAVO eerst een fundamentele discussie voeren over de onderlinge solidariteit en haar toekomstige rol in de wereld.

ANP
26 March 2008 16:00Gewijzigd op 14 November 2020 05:40
DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer wil niet dat Oekraïne en Georgië nu al uitzicht krijgen op het NAVO-lidmaatschap. Deze landen zijn er nog niet klaar voor, vindt ze. Bovendien moet de NAVO eerst een fundamentele discussie voeren over de onderlinge solidar
DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer wil niet dat Oekraïne en Georgië nu al uitzicht krijgen op het NAVO-lidmaatschap. Deze landen zijn er nog niet klaar voor, vindt ze. Bovendien moet de NAVO eerst een fundamentele discussie voeren over de onderlinge solidar

Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer voorafgaand aan de NAVO-top volgende week in Boekarest. De NAVO is verdeeld over deze zogeheten MAP-status voor de twee voormalige Sowjetstaten, die wordt gezien als een voorportaal van de NAVO. De kwestie komt in Boekarest aan de orde.Ook het kabinet is kritisch maar niet principieel tegen, zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). Ook Duitsland en België willen de status nu nog niet toekennen. De Verenigde Staten en Groot–Brittannië zijn echter voor.

Verhagen liet doorschemeren dat hij consensus daarover binnen de NAVO niet in de weg zal staan. Maar CDA, PvdA, SP en de ChristenUnie willen niet dat Nederland in Boekarest instemt met de speciale status. De Kamer bereidt moties voor om dit tegen te houden. De VVD is niet tegen de MAP-status, omdat die nog geen lidmaatschap betekent en vele jaren kan duren.

PvdA-Tweede Kamerlid Van Dam is bang dat het voorhouden van een lidmaatschapsworst aan Oekraïne en Georgië de discussie over een nieuw strategisch concept van de NAVO zal beïnvloeden. Daarin is ook de relatie met Rusland van groot belang. Volgens Van Dam zien de landen het lidmaatschap als een bescherming tegen Rusland en dat is niet de bedoeling van de alliantie.

De regeringsfracties CDA en PvdA hadden flinke kritiek op Verhagen en minister Van Middelkoop (Defensie). Zij hadden net als de SP meer visie van hen verwacht over de toekomstige rol van de NAVO in de wereld. PvdA en SP spraken van een crisis binnen de NAVO vanwege de verschillen van mening tussen de lidstaten. Maar volgens Van Middelkoop is er geen crisis, verwijzend naar de tienduizenden manschappen die namens de NAVO in Afghanistan en Kosovo zijn.

De NAVO bestaat in 2009 zestig jaar. Nederland wil dat in Boekarest de aanzet wordt gegeven voor een politieke verklaring, waarin de NAVO-waarden nog eens worden opgefrist. Dit moet met andere bouwstenen leiden tot een nieuw concept voor de NAVO. Op verzoek van het CDA komt het kabinet nog voor de zomer met de Nederlandse insteek, zodat de Kamer hierin tijdig wordt betrokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer