Politiek

VVD: Handen af van koopzondag

De VVD gaat actievoeren tegen de door het kabinet aangekondigde aanscherping van de Winkeltijdenwet.

Redactie politiek
25 March 2008 11:10Gewijzigd op 14 November 2020 05:40
De VVD wil koopzondag behouden. Foto ANP
De VVD wil koopzondag behouden. Foto ANP

Komende zondag zal een campagnebus door Nederland toeren met daarin onder meer VVD-fractieleider Rutte en Kamerlid Aptroot. Op diverse andere plaatsen in Nederland zullen plaatselijke VVD-afdelingen de straat opgaan.De Raad Nederlandse Detailhandel (RND), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en MKB Nederland ondersteunen het VVD-protest. De organisaties vinden dat gemeenten de bevoegdheid moeten krijgen om zelf het aantal koopzondagen te regelen. Ook de Consumentenbond bepleitte onlangs een deregulering van het bestaande koopzondagenbeleid.

De bustocht voert vanuit het Zeeuwse Sluis naar achtereenvolgens Rotterdam, Den Haag en Noordwijk. Volgens Rutte is het de hoogste tijd voor actie en moeten consumenten iedere zondag kunnen consumeren. „Dit kabinet wil de koopzondag om zeep helpen.”

De actie keert zich tegen de plannen waarmee minister Van der Hoeven (Economische Zaken) het misbruik van de Winkeltijdenwet wil tegengaan. De CDA-bewindsvrouw wil alleen winkels op specifieke toeristische locaties toestaan vaker dan twaalf zondagen per jaar de deuren te openen.

Daarmee voert het kabinet een afspraak uit die is vastgelegd in het coalitieakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie. Van der Hoeven wil het definitieve wetsvoorstel nog voor de zomer naar de Tweede Kamer sturen.

In de Winkeltijdenwet is het toegestane aantal koopzondagen beperkt tot twaalf per jaar. Voor toeristische gebieden geldt echter een uitzonderingsregeling. Daar mogen de winkeldeuren iedere zondag open.

Veel gemeenten hebben met een beroep op de zogeheten toerismebepaling het aantal koopzondagen flink verruimd. Van de 443 Nederlandse gemeenten maken er inmiddels 157 gebruik van deze bepaling. In de Tweede Kamer is de afgelopen jaren al herhaaldelijk aan de orde geweest dat dit in veel gevallen oneigenlijk is gebeurd.

Om de wildgroei aan koopzondagen aan banden te leggen, wil Van der Hoeven dat gemeenten vanaf volgend jaar duidelijker omschrijven waarom winkels op zondag open zijn. Verder krijgen belanghebbenden (zoals burgers en bedrijven) de mogelijkheid om tegen het besluit van een gemeente in beroep te gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer