Kamer twijfelt over missie Tsjaad
De Tweede Kamer heeft flinke twijfels bij het sturen van zestig mariniers naar Tsjaad, als bijdrage aan de Eufor-missie.
De fracties hoorden dinsdag en woensdag deskundigen en betrokkenen over het plan, maar dat wekte onder meer bij CDA en PvdA vooral meer vragen op. De militaire vakbonden zijn kritisch over deelname; de ACOM is tegen vanwege de grote druk op Defensie.Aan de Europese missie in Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), die een jaar gaat duren, doen veertien landen mee. Oud-kolonisator Frankrijk heeft de leiding van Eufor. Als de Tweede Kamer instemt met het kabinetsplan, worden de Nederlanders in de tweede helft van mei actief in het Tsjadische gebied dat grenst aan Sudan.
De Eufor moet daar de ruim 450.000 miljoen vluchtelingen uit het Sudanese Darfur, uit de CAR en uit Tsjaad zelf beschermen en ervoor zorgen dat de hulporganisaties hun werk kunnen doen. Het gebied is gevaarlijk vanwege de opstandelingen en bandieten die er actief zijn.
De Nederlandse mariniers gaan verkennende activiteiten uitvoeren voor een Iers bataljon waar zij onder vallen. „Ze moeten te weten komen wat er speelt in dat gebied. Zij zien zonder gezien te worden en koppelen de informatie terug naar de Ieren”, zei kapitein ter zee Rob Bauer namens Defensie.
De Europese troepen mogen volgens Bauer geweld gebruiken om zichzelf of de burgers te beschermen. Als het dringend noodzakelijk is, dan mogen de troepen de aanvallers eerder uitschakelen, na toestemming van de Eufor-commandant. In de kampen houdt de Tsjadische politie orde. Maar in extreme situaties mag Eufor ook binnen de kampen optreden, na toestemming van de Eufor-commandant.
Het CDA is er niet van overtuigd dat de Eufor-troepen hun neutraliteit kunnen behouden in het conflict tussen de rebellen en president Idriss Deby. Ook hulporganisaties wijzen erop dat het onderscheid tussen permanente Franse militairen en de Eufor-militairen lastig is. Generaal Henri Bentégeat van het EU Militair Comité is positief en stelt dat de opstandelingen het niet gemunt hebben op Eufor.
CDA-Kamerlid Van Gennip wijst er verder op dat de speciaal adviseur van Deby een andere uitleg geeft aan de toegestane Eufor-inzet dan Defensie doet. PvdA-Kamerlid Van Dam wil zekerheid over de inzet van luchtsteun als Eufor in problemen zou komen. Hij vindt ook dat de medische voorziening voor de militairen gegarandeerd moet zijn en dat een oplossing voor Tsjaad voor de lange termijn in het vizier moet komen.
De Kamerleden zijn geïrriteerd over de korte tijd die zij hebben om een besluit te nemen. Het plan hing al lange tijd in de lucht maar eind februari kregen zij pas het besluit te horen. Woensdagmorgen kreeg de Kamer nog informatie van plaatsvervangend commandant der strijdkrachten Meulman. Op 25 maart debatteert de Kamer over de Nederlandse zending.