Fed verlaagt basisrente met 0,75 pct.
De Amerikaanse centrale bank, Federal Reserve (Fed), heeft de basisrente dinsdag met 0,75 procentpunt verlaagd tot 2,25 procent. De meeste analisten verwachtten de verlaging, hoewel een aantal uitging van meer.
Het gaat om de zogeheten ”federal funds rate”, oftewel het tarief dat commerciële banken elkaar berekenen voor kortetermijnleningen. Tijdens het weekeinde had de Fed de discount rate al verlaagd. Dat is het tarief voor leningen van de Federal Reserve aan banken.Wall Street reageerde zeer positief op de verlaging. De Dow Jones Average steeg 420 punten oftewel 3,5 procent en de Standard & Poor’s-500 en Nasdaq Composite stegen meer dan 4,0 procent. In een begeleidende verklaring benadrukten de Fed-gouverneurs dat niet alleen de vertragende economie, maar vooral ook de mogelijke gevolgen van een dreigende inflatie centraal zouden staan bij overwegingen om de basisrente eventueel nog verder te verlagen.
Met de nieuwe renteverlaging wil de Fed een economische recessie in de VS voorkomen en de financiële markten kalmeren. De Amerikaanse economie staat onder druk door de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt en de kredietcrisis. In totaal heeft de Federal Reserve de basisrente sinds september vorig jaar verlaagd met 3,0 procentpunt, waarvan 2,0 procentpunt in de laatste twee maanden. Daarbij komen de dramatische beslissingen van afgelopen weekeinde, plus het feit dat het centrale banksysteem van Amerika bereid is om minstens 400 miljard dollar aan extra liquiditeit in het financiële systeem te pompen.
„Allemaal zeer lovenswaardig, maar dat betekent in feite dat de ontwikkelingen de Federal Reserve volkomen verrast hebben en dat de centrale bank nu aan de noodrem trekt”, meent Michael Darda, chef-econoom van hedge fund MKM Partners. Darda verwijt de centrale bank de problemen niet tijdig te hebben zien aankomen. „Het was al geruime tijd bekend dat banken hypotheken verstrekten op onverantwoorde condities, alleen maar om hun winstcijfers op te krikken. Het was wachten op de implosie van die ballon en die is er nu.” Had de Fed tijdig bijgestuurd, dan was de schade beperkt gebleven, aldus Darda.
Minister van Financiën Paulson gaf dinsdag toe dat de Amerikaanse economie zich in een „sterk neerwaartse beweging bevindt.” Hij verdedigde tegenover NBC-News het fiscale stimuleringspakket van de overheid dat de economie een injectie van ongeveer 150 miljard dollar zal verschaffen. Dat moet, samen met de recente maatregelen van de Federal Reserve, volgens Paulson voldoende zijn „om het ergste te voorkomen.”