Buitenland

Ook moslims doelwit in conflict Tibet

De sfeer in Tibet is nog steeds gespannen. Niet alleen tussen Chinezen en Tibetanen, maar vooral tussen moslims en Tibetanen. Tibetaanse protestanten zouden veel winkels van moslims in brand hebben gestoken, meldde een Nederlandse toeriste woensdag vanuit de hoofdstad Lhasa aan het ANP.

Buitenlandredactie
19 March 2008 08:42Gewijzigd op 14 November 2020 05:38

Ook is er volgens de Nederlandse een moskee beschadigd tijdens de protesten die voornamelijk vrijdag plaatsvonden.De oproerpolitie haalt met schilden opstoppingen van mensen uit elkaar. Verder is de politie op zoek naar mensen die met wapens zijn gefotografeerd. „Er hangen onder andere posters in de stad van een jongen die met een kapmes zwaait op het dak van een politieauto. Ook de foto van een jongen die met een ketting mensen heeft bewerkt is door de stad verspreid”, aldus de Nederlandse.

Chinese autoriteiten zeggen dat 105 „relschoppers” die betrokken waren bij de protesten in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa zich hebben overgegeven, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua woensdag.

De 105 personen gaven zich gisteravond om 23.00 uur lokale tijd over, 23 uur na de deadline die door de Chinese regering voor overgave was gesteld.

Volgens China hebben oproerkraaiers dertien „onschuldige burgers” gedood tijdens de anti-Chinese protesten van vrijdag. Tibetaanse leiders beweren dat er mogelijk honderden mensen zijn omgekomen bij het neerslaan van de protesten.

In China zouden bij nieuwe protesten negentien Tibetanen zijn gedood, aldus een woordvoerder van de Tibetaanse regering in ballingschap in India. De politie zou in Machu in de provincie Gansu het vuur hebben geopend op een menigte Tibetanen.

De Verenigde Staten geloven niet dat de dalai lama de rellen in Tibet zou hebben georganiseerd. Dat liet een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris dinsdag weten. De Chinese premier Wen Jiabao beschuldigde de spiritueel leider ervan achter de onlusten zitten. De dalai lama ontkende dit zelf ook.

De boeddhistische leider zegt juist vreedzame samenleving met de Chinezen na te streven en pleit niet voor onafhankelijkheid van Tibet. Hij dreigde met opstappen als het geweld in Tibet uit de hand loopt. Door zijn vreedzame benadering heeft een deel van de Tibetanen, vooral radicale jongeren, zich tegen hem gekeerd.

De Chinese premier Wen Jiabao deed zijn beschuldigingen aan de dalai lama tijdens een persconferentie - meestal de gelegenheid om de softbalcompetitie door te nemen of poëzie te declameren. Dit jaar, aan het einde van de jaarlijkse zitting van het parlement dinsdag, werd de premier met kritische vragen in verlegenheid gebracht.

De voorzitter van het Europees Parlement, Pöttering, opperde dinsdag de openingsceremonie van de Olympische Spelen te boycotten als het geweld in Tibet aanhoudt. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Kouchner, viel Pöttering bij. Hij noemde het voorstel interessant en zei dat het later deze maand op de Europese ministersvergadering zou moeten worden besproken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer