Raad Arnhem: Onderzoek wanbeleid rond voetbalclub
ARNHEM – Er moet een onderzoek komen naar de wijze waarop de gemeente Arnhem is omgegaan met de financiële problemen van voetbalclub Vitesse.
Diverse fracties in de raad deden maandagavond een oproep daartoe. Wat betreft de PvdA, de grootste partij in Arnhem, wordt eerst onderzoek gedaan naar de juiste onderzoeksmethode. De SP, VVD, ChristenUnie en D66 kiezen meteen voor de zwaarste vorm van onderzoek: een raadsenquête. Zij hebben samen echter geen meerderheid.De gemeenteraad van Arnhem vergadert maandagavond over een saneringsregeling van voetbalclub. Die gaat de gemeente hoe dan ook geld kosten. Het betekent dat Arnhem 11 miljoen euro aan leningen niet terug krijgt. Wel krijgt de stad een afkoopsom van 880.000 euro. Halverwege de avond tekent zich een meerderheid af die het voorstel van het college steunt. Een stemming wordt nog voor middernacht verwacht. De raadsvergadering is een aantal keren onderbroken voor schorsingen.
Veel fracties zijn uiterst kritisch. Vooral de wethouders Hoefnagel (financiën) en Van Bodegraven (grondzaken) en burgemeester Krikke liggen onder vuur. Zij zijn binnen het college direct betrokken bij de relatie met Vitesse en stadion Gelredome. De ChristenUnie spreekt van „een listig spel dat Vitesse goed speelt. Uiteindelijk weet de club dat de gemeente haar nooit laat vallen.”
De SP diende maandagavond in de loop van het debat een motie van wantrouwen in tegen wethouder Hoefnagel (financiën). De partij vindt het niet te verkopen dat de wethouder akkoord gaat met een saneringsoperatie, waarbij de gemeente 11 miljoen euro verliest. Naar verwachting krijgt de motie geen steun van de overige partijen.
Arnhem stak in 2003 zo’n 30 miljoen euro in het toen wankelende Vitesse en het stadion. In ruil daarvoor verkreeg de gemeente het eigendomsrecht van het stadion. Dat werd later weer van de hand gedaan. Wat resteert is een schuld van ruim 12 miljoen euro. Dat bestaat uit het restant van de oorspronkelijke lening en achterstallige rentelasten. Het zogeheten pandrecht, dat in handen is van de gemeente, moet garanderen dat het geld terug komt. Naar nu blijkt houdt dat plan geen rekening met een dreigend faillissement van de voetbalclub of een degradatie. In dat geval zouden de inkomsten van de club kelderen.
In het gemeentehuis van Arnhem zijn ruim driehonderd Vitesse supporters aanwezig. Hun gejoel, gefluit en gejuich is tot in de raadszaal te horen. De politie, die met enkele tientallen mensen aanwezig is, hoeft nog niet in actie te komen. Bezoekers worden door beveiligingspersoneel gefouilleerd voordat ze worden binnengelaten.