Europese beurzen in wurggreep
De onrust over de financiële sector en de kredietcrisis hield de Europese effectenbeurzen maandag in een wurggreep. Beleggers waren gespannen door het slechte nieuws rond de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns.
Gevreesd wordt dat andere financials nog meer narigheid gaan melden. Beleggers speculeren erop dat de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers gaat omvallen.De AEX-index van hoofdfondsen op de effectenbeurs in Amsterdam zakte 3,8 procent, ofwel 16,38 punten, tot 415,92 punten. De MidKap voor het middensegment daalde 3,5 procent, ofwel 21,11 punten, tot 581,71 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen 3,5 tot 4,2 procent omlaag.
Bear Stearns liet vrijdag plotseling weten met liquiditeitsproblemen te kampen. In de nacht van zondag op maandag volgde de aankondiging van een overname van de zakenbank door branchegenoot JPMorgan Chase. Om de kredietcrisis het hoofd te bieden verlaagde de Federal Reserve zondag bovendien de rente voor directe leningen van de centrale bank met een kwart procentpunt.
„De financiële crisis lijkt haar piek te hebben bereikt. Ik heb dit nog nooit meegemaakt”, zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. Michel van der Stee, vermogensbeheerder bij Van Lanschot Bankiers, verwacht nog meer „ellende” als gevolg van de problemen op de kredietmarkt. Volgens hem kunnen de afschrijvingen in de financiële sector oplopen tot een bedrag tussen de 400 miljard en 600 miljard dollar.
Financiële aandelen waren op alle aandelenbeurzen in Europa de gebeten hond. Op de beurs in Amsterdam verloren de zwaargewichten Aegon, ING en Fortis 3,1 tot 4,9 procent.
De Britse hypotheekbank Alliance & Leicester duikelde op de Londense beurs met 7,2 procent naar beneden. Société Générale werd in Parijs 8,4 procent minder waard. In Frankfurt daalde Commerzbank 7 procent.
Zwaargewicht Shell was met een min van bijna 4,2 procent een belangrijke daler in de AEX-index. Het olieconcern praatte maandag investeerders bij over zijn strategie. De melding van het concern, dat het zijn olie- en gasreserves op peil heeft weten te houden, kon beleggers niet geruststellen.
Onderaan de hoofdgraadmeter stond Corporate Express met een verlies van 10,1 procent. Zakenbank Petercam heeft zijn beleggingsadvies voor de handelaar in kantoorartikelen verlaagd. Petercam vindt het risico dat de overname door de Amerikaanse branchegenoot Staples niet doorgaat groter is geworden.
Hoofdfonds Philips daalde 6 procent, na de bekendmaking dat het elektronicaconcern een last neemt voor enkele overnames, waaronder die van de Amerikaanse producent van medische apparatuur Respironics. De voorziening bedraagt 200 miljoen euro. Branchegenoot Siemens kelderde in Frankfurt met 17,1 procent. Beleggers straften het concern af voor een winstwaarschuwing.
Beleggers trokken zich weinig aan van enkele belangrijke macrocijfers uit de VS. Het tekort op de lopende rekening van de VS is in het vierde kwartaal van 2007 onverwacht gekrompen tot 172,9 miljard dollar. De industriële productie bleek in februari sterker dan verwacht gedaald.
De euro bereikte maandagochtend een stand van 1,5902 dollar, de hoogste stand in vergelijking met de dollar sinds de invoering van de Europese munteenheid in 1999. ’s Middags zakte de euro terug naar 1,5739 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt nog op 1,5620 dollar.