Politiek

Middenveld

Politici en bijbanen. Om drie redenen kan dat thema de burger interesseren. De eerste is wanneer er sprake zou zijn van ongeoorloofde bijverdiensten. Dat kan echter bijna nooit het geval zijn. Kamerleden mogen naast hun jaarlijkse ”schadeloosstelling” -zoals hun salaris zo mooi heet- van 86.000 euro bruto zo veel bijverdienen als ze willen.

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdragen: Pieter Jan Dijkman, Kees de Groot, Addy de Jong
17 March 2008 11:34Gewijzigd op 14 November 2020 05:38
ATSMA ...kampioen bijbanen... Foto ANP
ATSMA ...kampioen bijbanen... Foto ANP

De tweede reden zou kunnen zijn dat sprake is van belangenverstrengeling. Vorig jaar speelde dat niet, zo leert het jaarlijkse overzicht van nevenfuncties van de Tweede Kamer, dat vorige week werd vrijgegeven.Resteert nog een reden om aandacht te besteden aan dit fenomeen: pure interesse in de vrijetijdsbesteding van politici. In dat kader een paar boeiende gegevens. Degene die het meest bijverdient is PVV-Kamerlid Madlener. Als gemeenteraadslid in Rotterdam ’pakt’ hij er jaarlijks 30.000 euro bij. CDA’er Van de Camp doet het evenmin slecht als lid van de raad van advies van Mercuri Urval Nederland. Dat brengt jaarlijks 24.000 euro in het laatje. VVD’er Remkes incasseert 21.000 euro, onder meer als voorzitter van de raad van commissarissen van de Acantus Groep in Veendam.

Als het gaat om het aantal bijbaantjes, is CDA-Kamerlid Atsma koploper. Hij heeft er maar liefst zeventien. Zijn partijgenoten Koopmans, Hessels en Van Gennip komen tot respectievelijk vijftien, elf en tien.

Dat CDA’ers koploper zijn in bijbaantjes hoeft niet te verwonderen. Je bent de partij van het maatschappelijk middenveld of je bent het niet.
AdJ

Leviticus
De tijd dat de Staten-Generaal Gods Woord tot uitgangspunt nam bij het maken van wetten, ligt ver achter ons. Het zal dan ook zeker niet de bedoeling zijn geweest van PvdA-Kamerlid Waalkens om met zijn initiatiefwet over een verbod op seks met dieren een deel van Leviticus in Nederlandse wetgeving om te zetten. Het bijzondere aan zijn wet is echter „dat de delictsomschrijvingen vanuit het Oude Testament van de Bijbel er in een modern jasje in
KdG

Van der Staaij repliceerde dat de SGP „er nooit voor heeft gepleit om alle mozaïsche wetgeving letterlijk van toepassing te verklaren of om te zetten.” Het was wetgeving voor die tijd, aldus de SGP’er. „Wij kunnen er echter wel degelijk onderdelen aan ontlenen die van blijvende betekenis voor deze tijd zijn. Daar is het verbod op bestialiteit in ieder geval een mooi voorbeeld van.”

terugkomen”, aldus SGP-Kamerlid Van der Staaij tijdens het Kamerdebat over het voorstel. „In Leviticus kom je al tegen dat de seksuele omgang met dieren als een gruwelijke vermenging strafbaar wordt gesteld.”Rouvoet
Salarisverhogingen en groeiende gezinnen zijn voor veel burgers aanleiding groter te gaan wonen. Als een ander of nieuw huis geen optie is -bijvoorbeeld omdat de buurt waarin het huis staat goed bevalt-, denken velen al snel aan een verbouwing.

Tot die laatste categorie behoort minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin. Hij wil graag voor zichzelf een werkkamer en voor elk van zijn vijf opgroeiende kinderen een slaapkamer. Daarom diende hij bij de gemeente Woerden een bouwaanvraag in om op de garage bij zijn twee-onder-een-kapwoning een opbouw te plaatsen.

Drie buren van de bewindsman protesteerden. Zij vreesden dat door de plannen van Rouvoet het daglicht in hun tuin en huis vermindert. Het Algemeen Dagblad en vooral De Telegraaf pakten stevig uit in hun kolommen. Er zouden meerdere verdiepingen op de garage komen, de plannen waren in strijd met het bestemmingsplan en de bewindsman zou zijn buren het licht in de ogen niet gunnen.

De ChristenUnievoorman maakte korte metten met het gedoe. Hij trok onmiddellijk de vergunningsaanvraag in. De discussie stopte natuurlijk direct, maar het ruimteprobleem van de minister is daarmee niet opgelost. Hoe nu verder? Rouvoet kan natuurlijk altijd een andere of nieuwe woning kopen. Het ligt voor de hand dat de opvattingen in huize Rouvoet over de buurt waarin ze wonen nu in een ander daglicht staan.
GV

Mens en spirit
Nederland is weer een politieke partij rijker: de Partij voor Mens en Spirit, met spiritualiteit als leidraad. Afgelopen dinsdag, om precies 10 minuten voor 11, schreven de drie oprichtsters zich in bij de notaris. Op dat moment stonden de planeten namelijk goed.
PJD

Agenda
De Tweede Kamer debatteert woensdag onder andere plenair over gelijke behandeling naar aanleiding van de brief van Europees commissaris Spidla. In commissieverband spreekt de Kamer woensdag over de kabinetsvoornemens over abortus en euthanasie.

Uitspraak van de week
„Daar kan ik geen antwoord op geven, want mogelijk zal de geschiedenis uitwijzen dat dat mede het gevolg is van de wijze waarop ik het heb aangepakt.”
Minister Donner van Sociale Zaken krijgt een vraag voorgelegd wat er misging rond de discussie over het ontslagrecht en erkent voor het eerst dat hij degene is die verantwoordelijk is voor het gesteggel hierover in de coalitie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer