China spreekt harde acties in Tibet tegen
PEKING – China zegt terughoudend te hebben opgetreden tijdens de demonstraties vorige week in Tibet. Er is geen gebruik gemaakt van vuurwapens om de protesten te onderdrukken, zei gouverneur Qiangba Puncog van Tibet maandag in Peking.
De Chinese topfunctionaris verklaarde dat de onlusten vrijdag in Lhasa zestien „onschuldige burgers” het leven kostten. De Tibetaanse regering in ballingschap stelt dat zeker tachtig Tibetanen bij de onderdrukking van de protesten zijn omgekomen.
„Het veiligheidspersoneel toonde terughoudendheid gedurende het hele proces van aanpak van het incident”, zei Qiangba. De rust is naar zijn zeggen teruggekeerd in Lhasa. De scholen zijn vandaag weer opengegaan, meldde het staatspersbureau Xinhua. Volgens de BBC zijn veel winkels dicht en is er veel politie op straat.
Het Centrum voor Mensenrechten en Democratie in Tibet (TCHRD), een organisatie van Tibetaanse ballingen, berichtte over razzia’s in Tibet, aldus persbureau DPA. De politie en veiligheidstroepen zouden gisteren honderden mensen hebben opgepakt die zouden hebben deelgenomen aan de demonstraties.
Bij huiszoekingen zouden zij volgens de mensenrechtenorganisatie alle verdachte Tibetanen met geweld hebben weggevoerd. Veiligheidstroepen zouden vooral jonge mensen hebben opgepakt. Zij zouden ook alle voormalige politieke gevangenen opnieuw in hechtenis hebben genomen.
In het weekeinde sloeg de onrust over naar omliggende provincies met veel Tibetaanse inwoners. Het was onrustig in de provincies Gansu, Sichuan en Qinghai, meldde het TCHRD. In Aba (Sichuan) zouden acht doden zijn gevallen, terwijl in Lanzhou (Gansu) 500 studenten op de universiteit zouden hebben gedemonstreerd.
De protesten in Tibet tegen het Chinese bestuur begonnen vorige week op de 49e verjaardag van de onderdrukking van de opstand in 1959. Volgens gouverneur Qiangba waren er vrijdag meer dan 300 brandstichtingen in onder meer 214 winkels.
Bij het neerslaan van het protest is volgens de bestuurder „absoluut niet met wapens geschoten”. Eenenzestig Politieagenten raakten gewond, van wie zes ernstig. Qiangba beschuldigde de betogers ervan zich extreem bruut te hebben gedragen tegen de politie. Hij beschuldigde, in een verwijzing naar de geestelijk leider van Tibet, de ”dalaikliek” ervan achter het geweld te zitten.
De anti Chinese betogers hebben van het bewind in Peking tot maandagavond twaalf uur (plaatselijke tijd) tijd gekregen om de acties te beëindigen en zich vrijwillig te melden bij de politie. De autoriteiten zullen deze mensen „welwillend behandelen”, aldus de Tibetaanse provinciale regering in een verklaring. Ze voorspelt dat het „complot van de separatisten” hoe dan ook zal mislukken.
De geestelijk leider van Tibet in ballingschap, de dalai lama, en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hebben gisteren hun grote zorgen geuit over het opgelaaide geweld. Zij tekenden wel aan dat de onlusten in het door China bezette Tibet niet moeten uitmonden in een boycot van de Olympische Spelen deze zomer in Peking. Het sportfestijn moet juist een katalysator zijn van politieke vernieuwing in de eenpartijstaat.
|
De dalai lama wil een internationaal onderzoek naar het geweld in Tibet. Volgens hem wordt Tibet bedreigd met een „culturele genocide.” De geestelijk leider riep de Tibetanen op vreedzaam te demonstreren.
In verscheidene steden waren er demonstraties om steun te betuigen aan het Tibetaanse volk. In Den Haag was het gisteren onrustig bij de Chinese ambassade. Ongeveer 450 mensen demonstreerden daar om hun solidariteit te tonen met het Tibetaanse volk, meldden de initiatiefnemers. Eén demonstrant wist over een hek te klimmen en het terrein van de ambassade te betreden. De betoger haalde de Chinese vlag naar beneden en hees de Tibetaanse vlag.
De demonstratie in Den Haag werd georganiseerd door de International Campaign for Tibet Europe, de Tibet Support Groep Nederland en de Tibetaanse Gemeenschap in Nederland. Een woordvoerder van de initiatiefnemers zegt „erg geschokt” te zijn dat er bij het protest zoveel emotie vrijkwam. Verschillende betogers huilden of vielen bijna flauw.
De politie, die het op 300 deelnemers aan de protestbijeenkomst houdt, meldde dat een aantal demonstranten een hek van de ambassade omverduwde. Een agent en iemand van de organisatie raakten hierdoor gewond. De politie arresteerde twee personen.
Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) noemde de gebeurtenissen in Tibet afgelopen weekeinde „ernstig en dramatisch.” De Tweede Kamer riep China in meerderheid op terughoudendheid te betrachten. Onder meer het CDA sloot niet uit dat een mogelijke boycot van de Spelen nadrukkelijk op de politieke agenda komt als het geweld nog verder uit de hand loopt.
China blokkeerde zondag de toegang tot de internetsite YouTube, nadat daarop filmpjes waren verschenen die betrekking hebben op de protesten in Tibet. Het gebeurt vaker dat de Chinese overheid websites blokkeert, maar YouTube was tot nu toe vrij toegankelijk. De opnamen die op de site verschenen behelzen nieuwsuitzendingen over de gebeurtenissen in Lhasa.