Politiek

Kabinet blijft bij wetstekst AWGB

DEN HAAG - Het kabinet onderneemt vooralsnog geen stappen om de enkelefeitconstructie uit de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB) te schrappen.

Redactie politiek
12 March 2008 12:22Gewijzigd op 14 November 2020 05:37

„Brussel vraagt dat niet van ons en als het al van mening zou zijn dat Nederland het op dit punt niet goed doet, hoeven wij het daar nog niet mee eens te zijn”, zei minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken dinsdag in een overleg met de Tweede Kamer.Alle fracties, minus de coalitie en de SGP, hadden op het schrappen van de enkelefeitconstructie aangedrongen. Volgens hen bevat een brief van Eurocommissaris Spidla aan het kabinet wel degelijk de kritiek dat Nederland het bijzonder onderwijs te veel ruimte biedt om homoseksuele docenten te weren.

Die ruimte zit in een in 1994 gekozen formulering in de AWGB, namelijk dat scholen een docent nooit mogen weren om het ”enkele feit” dat hij homoseksueel is. Om een sollicitant te kunnen weigeren of een docent te kunnen ontslaan, moeten er bijkomende feiten of omstandigheden zijn.

Dat geeft volgens GroenLinks en D66 christelijke scholen de gelegenheid om homo’s toch, zij het via een omweggetje, te discrimineren. De fracties worden gesteund door de Commissie Gelijke Behandeling (CGB), die in een advies aan het kabinet pleit voor „herformulering” van het betreffende wetsartikel.

Het kabinet leest de brief van Eurocommissaris Spidla echter niet als een kritiek op de enkele feitconstructie. Het zal voor 1 april een reactie sturen aan de Europese Commissie, maar in die reactie „zal weinig of niet worden ingegaan op het ”enkele feit”. Helaas, ik kan u niet gelukkig maken”, stelde minister Ter Horst dinsdagavond.

Minister Plasterk van OCW benadrukte dat volgens de wet scholen homoseksuelen niet mogen weren als docent. Ook niet als ze samenwonen of gehuwd zijn. Ook niet als ze van hun homoseksualiteit in de klas blijk geven.

Volgens hem vindt op allerlei scholen, niet alleen op christelijke, discriminatie van homo’s plaats. „„Je past niet in het team”, krijgen sollicitanten dan te horen.” Dat probleem los je echter niet op, aldus Plasterk, door te gaan sleutelen aan wetsteksten.

Wel moeten homo’s op de hoogte gesteld worden van hun rechten. „Ik wil dat homo’s die in het bijzonder onderwijs werken of willen gaan werken wéten dat ze recht hebben op liefdesgevoelen en liefdesuitingen. Daar mag geen misverstand over bestaan.”

Het enige Kamerlid dat het dinsdagavond expliciet opnam voor de enkelefeitconstructie was SGP-Kamerlid Van der Vlies. Jonker (CDA) en Anker (ChristenUnie) wilden er geen oordeel over geven. Zij willen er pas over spreken als de Kamer de AWGB integraal evalueert. Dat gebeurt waarschijnlijk nog voor de zomer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer