Economie

Miljoenenstrop dreigt voor ING, Aegon en ABN

Het ophanden zijnde faillissement van het Amerikaanse energieconcern Enron raakt ook de Nederlandse financiële instellingen hard. Als Enron daadwerkelijk omvalt, kan de schadepost voor ABN Amro, Aegon en ING oplopen tot bijna 1,5 miljard gulden. Dat hebben de concerns vrijdag meegedeeld.

ANP
30 November 2001 22:53Gewijzigd op 13 November 2020 23:17

Verzekeraar Aegon heeft de meeste leningen bij Enron en partners uitstaan: 300 miljoen dollar (738 miljoen gulden). ABN Amro wil een voorziening van 242 miljoen gulden treffen. Hoeveel de bank aan Enron heeft uitgeleend, wilde een woordvoerder niet zeggen. ING dreigt 195 miljoen dollar (480 miljoen gulden) aan kredieten niet meer terug te krijgen.

Schok op beurzen
Het dreigende faillissement van Enron veroorzaakte vrijdag een schok op de beurzen. De schuldenlast van Enron, dat 25 procent van de energiehandel in de Verenigde Staten beheerst, bedraagt circa 20 miljard dollar. Hoewel de schulden over vele banken zijn verspreid, krijgen enkele financiële instellingen het zwaar. De Amerikaanse banken Citigroup en JP Morgan Chase moeten waarschijnlijk ook meer dan 1 miljard gulden aan leningen afschrijven.

Tegenover de 20 miljard dollar aan schulden staat waarschijnlijk na afschrijvingen 7 miljard aan bezittingen. Alle banken kunnen daardoor in totaal 13 miljard dollar verliezen, maar na belastingen zal de schadepost lager uitvallen.

Een woordvoerder van ABN Amro zei vrijdag dat de overheid voor een groot deel van de leningen garant staat. Maar Enron heeft daarover nog niets bekendgemaakt.

Enron (21.000 werknemers) is plots in het middelpunt van de belangstelling komen te staan, doordat zich de afgelopen weken de grootste val in de Amerikaanse bedrijfsgeschiedenis ontrolde. Mismanagement en schimmige transacties buiten de balans om hebben de energiereus aan de rand van de afgrond gebracht. Afgelopen woensdag kreeg Enron een enorme dreun toen de veel kleinere concurrent Dynegy liet weten niets meer te zien in een overname.

Ook in Europa, waar het concern sinds 1995 aan de weg timmert, heeft Enron ongeveer een kwart van de markt in handen. Het doet hier onder meer zaken met Nuon. Vooral in Groot-Brittannië en Zuid-Europa heeft het een sterke positie. Bij de Europese vestigingen zijn faillissementsprocedures al in gang gezet. Op het kantoor in Londen verloren gisteren 1100 werknemers hun baan.

Het lot van de Almelose vestiging van Enron Wind is nog onduidelijk. Daar werken 280 mensen aan de productie van windmolenwieken. Die draaien voornamelijk op de windmolenparken van Enron.

Rechter
In Duitsland dreigt ABN Amro overigens ook het schip in te gaan, voor een lening van meer dan 100 miljoen Duitse mark (110 miljoen gulden ) aan mediabedrijf Kinowelt. Deze lening moest Kinowelt voor woensdag terugbetalen. Omdat dat niet gebeurde, heeft ABN Amro een dag later het faillissement van het Duitse bedrijf aangevraagd. Een Duitse rechter moet hierover nog oordelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer