VS en Nederland samen in rampenbeheersing
NEW ORLEANS (ANP) - Het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement gaat met enkele gerenommeerde Amerikaanse instituten samenwerken op het gebied van rampenbeheersing. Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat ondersteunt dit initiatief de komende drie jaar met een bijdrage van 1 miljoen euro.
Huizinga en voorzitter Uri Rosenthal van het COT ondertekenden donderdag in New Orleans de bijbehorende overeenkomst. Aan Amerikaanse zijde gaat het om de universiteiten van Colorado en Delaware en de George Washington University in Washington, die hun kennis over het omgaan met natuurrampen inzetten.In de Amerikaanse hoofdstad zal het secretariaat van het Nederlands-Amerikaanse consortium worden gevestigd, bij de genoemde universiteit.
Een van de initiatiefnemers is ’rampenhoogleraar’ Eelco Dykstra van de George Washington University. Hij schreef een paar maanden na de verwoestende orkaan Katrina in New Orleans een boekje over een vergelijkbare fictieve natuurramp in Nederland.
Volgens Dykstra heeft Nederland veel kennis in huis over preventie, zoals het voorkomen van overstromingen. De Amerikanen blinken uit in operationele ervaring, bijvoorbeeld door het in kaart brengen van ervaringen van het grote publiek en hulpdiensten. „Je kunt mensen leren om te gaan met noodsituaties”, zegt de hoogleraar.
Na Katrina wil Nederland beter voorbereid zijn op rampsituaties. In november vindt daarom een grote oefening met een overstromingsramp plaats. Rosenthal heeft voorbeelden hoe het beter kan. „Als je brochures maakt over evacuatieroutes moet je er rekening mee houden dat mensen altijd de routes zoeken die ze kennen”. Volgens hem zijn verder de media onmisbaar bij crisisbeheersing. In Florida, waar Huizinga eerder deze week was, bleek dat televiezenders bij orkanen in het crisiscentrum worden toegelaten.
Het Nederlandse bedrijfsleven is op zijn beurt in New Orleans betrokken bij bijvoorbeeld de inspectie van dijken. Er ligt sinds een paar maanden een niet-gepubliceerd advies met „oplossingsrichtingen” voor een betere kustbescherming van Louisiana van Arcadis, Fugro, Royal Haskoning en DHV, op verzoek van de Amerikaanse Rijkswaterstaat, het Army Corps of Engineers (ACE). Volgens Piet Dircke van Arcadis is het geen alternatief Deltaplan. Later dit jaar moet het Amerikaanse Congres nog over het plan buigen. Een van de voorgestelde strategieën is een systeem met een open estarium (riviermonding) dat twintig miljard dollar (ruim 13 miljard euro) kost.