Gesteggel over Goudse asfaltcentrale
DEN HAAG - Omwonenden van de asfaltcentrale Gouda van Koudasfalt BV hebben dinsdag bij de Raad van State maatregelen geëist tegen de asfaltcentrale.
Volgens de buurtbewoners produceert de asfaltcentrale veel meer asfalt dan volgens de oude vergunning is toegestaan.De milieuvergunning is inmiddels 33 jaar oud en daarmee volgens de raadsman van de omwonenden de oudste van Nederland. En zo’n oude vergunning kan zeker niet de beste vergunning zijn, zo redeneert Johan Vollenbroek, woordvoerder van omwonendenstichting De Poorter.
In de oude vergunning staat volgens Vollenbroek dat de asfaltcentrale niet meer dan 100 ton asfalt per uur mag produceren. Maar de provincie Zuid-Holland, die toezicht houdt, en Koudasfalt menen dat de fabriek 156 ton per uur mag produceren.
Staatsraad M. Simons-Vinckx probeerde dinsdag tijdens de zitting een vinger achter de voorschriften in de vergunning te krijgen. Dat viel niet mee, omdat het bedrijf verschil maakt tussen de productie van koud en warm asfalt.
Daarvoor zijn twee draaitrommels. Voor de productie van koud asfalt (60 graden Celsius) wordt een trommel gebruikt om het asfalt af te koelen, maar bij de productie van warm asfalt (180 graden Celsius) wordt de koeltrommel juist gebruikt om asfalt op te warmen. De woordvoerder van de provincie erkende dinsdag dat het bedrijf sinds 1975 veel meer warm asfalt is gaan maken. Daardoor wordt er per uur meer dan 100 ton geproduceerd, terwijl van koud asfalt niet meer dan 100 ton per uur gemaakt kan worden.
Staatsraad Simons heeft echter nergens in de oude vergunning een voorschrift gevonden waaruit blijkt dat Koudasfalt BV meer dan 100 ton per uur mag produceren.
Al in 2004 diende het bedrijf een nieuwe vergunningsaanvraag in, maar de provincie heeft daarover nog steeds geen besluit genomen. Wel heeft het bedrijf deze week een nieuw luchtkwaliteitsrapport naar de provincie gestuurd.
De provincie gaat nu onderzoeken of het bedrijf een nieuwe vergunning kan krijgen zonder dat de luchtkwaliteit te veel wordt aangetast. De uitspraak van de Raad van State volgt over enkele weken.