”Groen” is meer dan een hype op Cebit
HANNOVER - Groene ict staat in de schijnwerpers op ’s werelds grootste computerbeurs, Cebit. Niet alleen omdat groen nu eenmaal een populaire kleur is, maar ook omdat de kosten van computers de pan uit beginnen te rijzen. Energie is kostbaar, emissierechten zijn duur en ook de prijs van water stijgt.
Green IT is een van de belangrijkste thema’s tijdens Cebit in Hannover, de ict-beurs die dinsdag begon en tot en met zondag duurt. Veel standhouders besteden aandacht aan het klimaat. In een van de 27 hallen is deze week een Green IT-dorp ingericht.Samen met onder andere Dell, Google en HP neemt Microsoft deel aan het project Climate Savers, een samenwerking tussen meer dan 175 bedrijven die hebben toegezegd de energie-efficiency van hun computers in 2010 met 50 procent te verbeteren. „Energiekosten vormen nu ongeveer 10 procent van het budget in de it-sector, maar kunnen binnen een paar jaar dicht bij de helft daarvan zitten”, aldus president Lorie Wigle van Climate Savers.
Zowel bij de aanschaf als tijdens het gebruik van de pc willen de bedrijven die samenwerken binnen Climate Savers het energieverbruik verminderen, zegt Dileep Bhandarkar, ingenieur infrastructuur bij Microsoft. „De 54 miljoen ton CO2 die daarmee in 2010 wordt bespaard, is even groot als de uitstoot van 11 miljoen auto’s of twintig kolencentrales. In geld uitgedrukt gaat het om een besparing van 5,5 miljard dollar (3,7 miljard euro).
Bitkom, de Duitse brancheorganisatie van it-ondernemingen, laat op Cebit zien wat het verschil is tussen het werken met milieubelastende apparaten en -naar eigen zeggen- klimaatvriendelijke. In de stand doen twee dames bureauwerk. De ene met een laptop, een lcd-scherm en een printer die ook kan scannen, kopiëren en faxen; allemaal het nieuwste van het nieuwste. Haar overbuurvrouw moet het doen met apparaten uit 2003: een pc, een grote monitor, een printer, een kopieermachine, een scanner en een fax.
Van beide kantooromgevingen wordt bijgehouden hoe groot het energieverbruik is, hoeveel dat kost en hoe groot de CO2-uitstoot is. Aneta Galek van Bitkom: „Aan het eind van de beurs wordt bekeken hoe groot het verschil is. We verwachten een besparing van 66 procent ten opzichte van het kantoor uit 2003.”
Veel computerproducenten doen hun best zich van hun groene kant te laten zien. Zo lanceert Fujitsu Siemens een monitor die in slaapstand 0 watt verbruikt. „Gewone beeldschermen gebruiken tussen de 0 en de 5 watt in stand-byfunctie”, aldus Omur Canaltay van Fujitsu Siemens. „Ons bedrijf is groen; tenminste, we proberen dat te zijn. Tijdens de productie gebruiken we minder energie, minder water en stoten we minder CO2 uit. Ook in het gebruik zijn onze producten milieuvriendelijker. We doen het beter dan de EU voorschrijft.”
Als een pc is afgeschreven, betekent dat niet dat er niets meer mee kan worden gedaan. Canaltay: „We verkopen een computer die voor 98 procent uit recyclebare onderdelen bestaat en die ook voor een deel is gemaakt van gerecyclede producten.”
Ook computerfabrikant Asus demonstreert een milieuvriendelijke computer. „Het moederbord gebruikt 80 procent minder energie”, aldus Kris Huang van Asus. Als dat een jaar lang draait, scheelt dat 33.000 watt. Bij een afzet van 10 miljoen pc’s kan zo ruim 200.000 ton CO2 minder worden uitgestoten. „De energie die het moederbord wél gebruikt, wordt beter benut. Van alle stroom die de computer nodig heeft, is 96 procent effectief. Bij een normale pc ligt dit percentage tussen de 80 en de 85.”
Microsofttopman Steve Ballmer benadrukte dinsdag in zijn openingstoespraak dat zijn bedrijf klimaatsverandering serieus neemt. „Onze 80.000 medewerkers rijden per dag 40.000 kilometer. Om dit te verminderen, is er nu een bussysteem rond ons hoofdkantoor in Redmond. Ook draait een van de grootste datacentra van Microsoft op energie die met waterkracht is opgewekt.”
Bij het ontwikkelen van nieuwe software houdt Microsoft rekening met het milieu. Ballmer: „Het energieverbruik van Windows XP is 33 keer zo hoog als dat van Vista. Het milieu is een van de belangrijkste speerpunten in ons bedrijf.”
Niet iedereen is even tevreden over de juichstemming rond ”groen” op Cebit. Campagnevoerders van makeITfair, een netwerk van Europese maatschappelijke organisaties, wijzen op de slechte arbeidsomstandigheden in de it-sector en de milieuproblemen bij de productie en het dumpen van it-producten. „Energie-efficiënte- en innovatieve elektronicaoplossingen voor afname van CO2-uitstoot zijn belangrijke initiatieven, maar niet voldoende om de it-industrie groen en eerlijk te maken”, zegt Cornelia Heydenreich van Germanwatch, de Duitse deelnemer aan makeITfair. Duizenden draaiende computers en flitsende beeldschermen in de Cebithallen onderstrepen de groene ambities van díé standhouders in elk geval ook niet.