Buitenland

Ivoriaanse leger neemt Bouaké in

Regeringstroepen hebben maandag de Ivoriaanse stad Bouaké ingenomen, nadat eerder op de dag hard was gevochten in de tweede plaats van het land. Dat heeft een correspondent van het Franse persbureau AFP gemeld.

Buitenlandredactie
8 October 2002 09:38Gewijzigd op 13 November 2020 23:51
KORHOGO - Ivoriaanse rebellen vervoeren een gevangengenomen soldaat van het regeringsleger naar hun hoofdkwartier in Korhogo. Intussen hebben regeringsgetrouwe troepen maandag het centrum van Bouaké, de tweede stad van het land, ingenomen. Dinsdag verwac
KORHOGO - Ivoriaanse rebellen vervoeren een gevangengenomen soldaat van het regeringsleger naar hun hoofdkwartier in Korhogo. Intussen hebben regeringsgetrouwe troepen maandag het centrum van Bouaké, de tweede stad van het land, ingenomen. Dinsdag verwac

Bouaké telt zeker 350.000 inwoners en is sinds 19 september in handen van opstandige militairen. De stad ligt 120 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Yamoussoukro. Alleen havenstad Abidjan is groter.

Zondag begonnen de regeringstroepen een offensief om het verzet van de opstandelingen te breken. De troepen namen maandag aan het begin van de middag bezit van het centrum van de stad. Enkele uren later, omstreeks 17.00 uur (Nederlandse tijd), verliet het regeringsleger Bouaké weer en stelde het zich enkele kilometers buiten de stad op. Minister Lida Kouassi van Defensie zei dat versterking in aantocht is en dat het regeringsleger vandaag definitief bezit van de stad zal nemen.

Duizenden burgers ontvluchtten de stad. Achtergebleven inwoners zijn zeer angstig. „Wij liggen op de vloer onder tafels en bedden”, zei een vrouw over de telefoon. „Wij weten niet hoe dit zal aflopen.”

Een Franse militaire zegsman verklaarde dat regeringsgetrouwe troepen een school aan de oostelijke rand van de stad hadden ingenomen, niet ver van de positie van de Fransen. Frankrijk, de vroegere kolonisator van Ivoorkust, heeft 1000 militairen in het land. Zij moeten westerlingen beschermen en eventueel evacueren en bieden logistieke steun aan de regeringsstrijdkrachten.

Frankrijk heeft er bij president Gbagbo op aangedrongen een bestand te sluiten met de opstandelingen. Minister van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin noemde het noodzakelijk „om door dialoog en verzoening uit deze crisis te geraken.”

Ghana heeft maandag plannen aangekondigd om Ghanese burgers uit Ivoorkust te evacueren. Het gaat om ruim 2000 mensen, die voornamelijk werkzaam zijn in de visserij- en de toeristische sector. De Ghanese minister van Buitenlandse Zaken Hackman Owusu Agyemang toonde zich teleurgesteld en bezorgd over de koerswijziging van de Ivoriaanse president Gbagbo. Volgens Agyemang kan het conflict leiden tot een vluchtelingencrisis. In Ivoorkust wonen en werken miljoenen arbeiders uit omliggende landen, vooral op koffie- en cacaoplantages.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer