RK-Kerk Algerije botst met overheid
ALGIERS - Algerijnse rooms-katholieken zijn niet blij met de evangelicale christenen in het Noord-Afrikaanse land. Als gevolg van hun missionaire activiteiten verdenkt de overheid de Rooms-Katholieke Kerk ervan dat zij moslims wil bekeren. Onterecht, aldus de aartsbisschop van Algiers, Henri Teissier, tegenover persbureau Reuters.
Dat meldt het Duitse persbureau Idea. De Rooms-Katholieke Kerk komt iedere twee tot drie maanden in botsing met de overheid. Teissier: „Wij zijn niet verantwoordelijk voor het verspreiden van het Evangelie, maar er worden wel maatregelen tegen ons genomen.”De aartsbisschop refereerde onder meer aan de veroordeling van de Franse priester Pierre Wallez. Hij kreeg eind december een gevangenisstraf van een jaar opgelegd, omdat hij met christenen gebeden had op een voor de staat onbekende plaats in West-Algerije. Het ging hierbij om illegalen uit Kameroen die zich ophielden bij de grens met Marokko.
De islam is staatsgodsdienst in Algerije. Twee jaar geleden voerde het land een antizendingswet in. Wie een moslim ertoe brengt een andere godsdienst aan te nemen, riskeert een celstraf van twee tot vijf jaar. Bovendien moeten christelijke gemeenten alle kerkdiensten bij de overheid aangeven. Het geschatte aantal christenen in Algerije is 10.000 op een bevolking van 32,4 miljoen.
Volgens mensenrechtenorganisaties staan christenen onder toenemende druk. Zo rept de organisatie Middle East Concern over een aanhoudende mediacampagne tegen christenen. De overheid sloot zeven christelijke gemeenten en veroordeelde afzonderlijke christenen wegens vermeende laster van de islam.
De Internationale Organisatie voor Mensenrechten (IGFM) is bezorgd over de toename van processen, de veroordelingen op nietige gronden en de inperking van kerkelijke activiteiten. De mensenrechtenorganisatie eist dat Algerije de godsdienstvrijheid van niet-moslims waarborgt, de gesloten gemeenten weer openstelt en de processen tegen christenen beëindigt.