Nederlanders weten weinig over Grondwet
DEN HAAG - Nederlanders hechten veel belang aan de Grondwet, maar ze weten nauwelijks iets over de inhoud, zo blijkt uit onderzoek.
Bureau TNS-NIPO heeft onlangs in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoek gedaan naar de bekendheid met de Grondwet onder de Nederlandse bevolking. Woensdagmiddag is het onderzoek gepubliceerd tijdens een symposium over ”De onzichtbare Grondwet”. Aanleiding is het 25-jarig bestaan van de constitutie in haar huidige vorm.Op de vraag ”Hoe belangrijk vindt u dat er een Grondwet is?” antwoordt 94 procent van de mensen ”tamelijk” of ”heel belangrijk”. Hierbij is er nauwelijks verschil tussen allochtonen en autochtonen. Wel vinden ouderen, hoger opgeleiden en mensen met een hoger inkomen de Grondwet belangrijker dan jongeren, lager opgeleiden en mensen met een laag inkomen.
Er bestaat een groot contrast tussen hoe belangrijk mensen de Grondwet vinden en wat zij over de inhoud weten. Slechts 84 procent geeft aan de inhoud niet zo goed of zelfs helemaal niet te kennen.
Dit zelfbeeld blijkt te kloppen. TNS-NIPO stelde in de enquête zes multiplechoicevragen zoals ”Wat is er nodig voor een Grondwetswijziging?” en ”Hoe begint de Grondwet?” Geen van de 1246 ondervraagden had alle zes kennisvragen goed. Van de respondenten had 94 procent drie of meer vragen fout. Ouderen, hoger opgeleiden en mensen met een hoger inkomen deden het niet veel beter.
De meeste Nederlanders vinden de Grondwet te onzichtbaar. Bijna 90 procent van de ondervraagden meent dat alle jongeren op school zouden moeten leren wat in de Grondwet staat.
Het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie heeft eerder aangekondigd de zichtbaarheid van de Grondwet de komende jaren te willen vergroten. Twee jaar geleden verscheen er al een publieksvriendelijke editie.