Toonbeeld
Kleinkoor Caprice 25 jaar
Kleinkoor Caprice uit Harderwijk viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum. Al die jaren stond dirigent Bram Stellingwerf voor het amateurkamerkoor, dat momenteel 27 leden telt. Het initiatief tot het oprichten van het muziekgezelschap ontstond nadat een groepje zangers in 1982 christmas carols ging zingen. Een jaar later was het kamerkoor een feit.Jaarlijks hoogtepunt is de uitvoering in december van de Ceremony of Lessons and Carols in de Grote Kerk van Harderwijk. Daarnaast verzorgt Caprice regelmatig concerten en optredens, waarbij onder andere het Weihnachtsoratorium, de Johannes Passion en de Hohe Messe van Bach, De Messiah van Händel, het Requiem van Mozart en Psalm 42 van Mendelssohn op het programma staan.
Ter gelegenheid van het jubileumjaar organiseert Caprice een aantal activiteiten. Allereerst is er op zaterdagavond 8 maart de uitvoering van Bachs Matthäus Passion in de Grote Kerk van Harderwijk; aan deze uitvoering werken ook het barokorkest Florilegium Musicum, leden van het tienerkoor De Veluwsche Sanghertjes en zes solisten mee. In september belegt het kleinkoor een regionale korendag, op 31 oktober volgt een jubileumconcert in Ermelo, terwijl op 23 december in Harderwijk de 25e Ceremony of Lessons and Carols plaatsvindt.
Orgel Marekerk Leiden
Op zaterdagmiddag 16 februariis in Leiden het startschot gegeven voor de restauratie van het Garrelsorgel in de Marekerk. De 17e-eeuwse kerk bezit een instrument dat in eerste instantie als tweede orgel in de Leidse Pieterskerk hing. Nadat het in 1733 in de Marekerk terechtkwam, breidde orgelbouwer Rudolph Garrels het in 1735 uit. In de loop der eeuwen hebben verschillende orgelbouwers eraan gesleuteld.
Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw kampt het orgel met problemen. In opdracht van het college van kerkrentmeesters schreef orgeladviseur Jaap den Hertog daarom een rapport met een restauratievoorstel. Na een lange voorbereidingsfase is in overleg met rijksorgeladviseur Rudi van Straten de opdracht voor de restauratie gegund aan Verschueren Orgelbouw uit Heythuysen.
Momenteel telt het instrument 29 stemmen, verdeeld over drie klavieren en pedaal. De restauratie van het Garrelsorgel is volgens de Marekerkgemeente de „finishing touch van de metamorfose die de kerk de afgelopen twee jaar heeft ondergaan.”
Dispositie orgel Marekerk Leiden
Hoofdwerk
Prestant 8
Bourdon 8’
Octaaf 4’
Quint 3’
Superoctaaf 2’
Mixtuur IV-VI st.
Scherp II-III st.
Trompet 8’
Bovenwerk
Holpijp 8’
Quintadeen 8’
Prestant 4’
Fluit 4’
Nasard 3’
Gemshoorn 2’
Sifflet 1’
Sexquialter II st. (disc.)
Kromhoorn 8’
Borstwerk
Gedekt 8’
Gedektfluit 4’
Prestant 2’
Roerfluit 2’
Cymbel I st.
Regaal 8’
Pedaal
Bourdon 16’
Prestant 8’
Gedekt 8’
Octaaf 4’
Fagot 16’
Trompet 8’
Urker Zangers 40 jaar
Het mannenkoor Urker Zangers bestaat veertig jaar. Op 10 februari 1968 wordt het Mannenkoor Urk opgericht, maar niet veel later wordt het omgedoopt tot Urker Zangers. Eerste dirigent is Frits Bode, terwijl Klaas Jan Mulder als vaste begeleider optreedt. Het koor groeit snel en al in 1969 verschijnt de eerste lp. Na het plotselinge overlijden van Frits Bode in 1990 treedt Roelof Elsinga aan als nieuwe dirigent. Sinds 2000 staat Jacob Schenk (1973) voor de Urker mannen. Onder zijn leiding bracht het koor inmiddels drie cd’s uit. Ter gelegenheid van het jubileum heeft het mannenkoor op 16 februari in Elburg zijn vierde cd opgenomen. Naast het koor verleenden Jan Vayne (vleugel), Peter Wildeman (orgel) en het Nationaal Symfonisch Kamerorkest hun medewerking aan deze opname. In mei zal de cd tijdens concerten in Alblasserdam en Bolsward worden gepresenteerd.
Orgel Nieuwe Kerk Kampen
Eind vorige maand is het orgel van de Nederlands gereformeerde Nieuwe Kerk (Broederweg) in Kampen leeggehaald en naar de werkplaats van orgelbouwer Nijsse in Oud-Sabbinge overgebracht. Het instrument wordt totaal verbouwd. In 1959 plaatste de firma Pels & Zoon een drieklaviers orgel (45 stemmen) in de kerk aan de Broederweg. In 1980 werd het elektropneumatische instrument grondig gerenoveerd door de Kampense firma Kaat en Tijhuis. Nijsse bouwt het nu om tot een mechanisch sleepladenorgel. Het aantal registers wordt uitgebreid naar 53 stemmen, er komt een nieuwe, in de orgelkas ingebouwde, speeltafel en ook wordt de orgelkas iets vergroot.
Adviseurs namens de kerk zijn Harry Hamer en Herman Kamp, beiden als organist aan de Nieuwe Kerk verbonden. Naar verwachting wordt het verbouwde orgel in de loop van 2008 opgeleverd.
Dispositie van het vernieuwde orgel wordt:
Hoofdwerk
Prestant 16’
Prestant 8’
Fluˆte Harmonique 8’
Roerfluit 8’
Quint 6’
Octaaf 4’
Gemshoorn 4’
Quint 3’
Superoctaaf 2’
Tertiaan 3 1/5’
Mixtuur III-V
Scherp IV
Cornet (disc.) V
Trompet 16’
Trompet 8’
Tremulant
Zwelwerk
Bourdon 16’
Prestant 8’
Baarpijp 8’
Viola di Gamba 8’
Voix Céleste 8’
Salicet 4’
Koppelfluit 4’
Nasard 3’
Nachthoorn 2’
Terts 1 3/5’
Quintfluit 1 1/2’
Sifflet 1’
Cymbel III
Basson-Hobo 8’
Vox Humana 8’
Tremulant
Rugwerk
Prestant 8’
Holpijp 8’
Quintadena 8’
Octaaf 4’
Fluit douce 4’
Speelfluit 3’
Octaaf 2’
Woudfluit 2’
Sesquialter II
Mixtuur III-IV
Fagot 16’
Trompet 8’
Tremulant
Pedaal
Prestant 16’
Subbas 16’
Quint 12’
Octaaf 8’
Gedekt 8’
Roerquint 6’
Octaaf 4’
Mixtuur V
Bazuin 16’
Trombone 8’
Trompet 4’
Koppelingen
HW-RW
HW-ZW
RW-HW
P- W P-HW
P-ZW
Sursum Corda 80 jaar
Het christelijk mannenkoor Sursum Corda uit Enschede viert deze maand zijn 80-jarig jubileum. Tijdens een concert op zaterdag 9 februari in de Enschedese Jozefkerk is deze mijlpaal muzikaal gevierd.
Sursum Corda werd op 7 februari 1927 opgericht. In de loop der jaren hebben verschillende dirigenten het koor onder hun hoede gehad, onder wie Toon Borghuis, Klaas Jan Mulder en Rinus Luttikhuis. Momenteel dirigeert Freddy Veldkamp de Enschedese mannen. Het koor maakte diverse opnames en trad verschillende keren voor radio en tv op.
Toonbeeld is een maandelijkse rubriek waarin aandacht wordt besteed aan muzikale jubilea en andere feestelijke gelegenheden op muziekgebied. Stuur informatie voor deze rubriek ruim van tevoren naar cultuur@refdag.nl.