Binnenland

Visstroperij moet zwaarder bestraft

Om visstroperij op een adequate manier te kunnen aanpakken moet een overtreding gaan vallen onder de Wet Economische Delicten in plaats van onder de Visserijwet. Op die manier worden de straffen zwaarder en opsporingsbevoegdheden groter.

7 October 2002 16:30Gewijzigd op 13 November 2020 23:51

Dit is een conclusie uit een gezamenlijk onderzoek van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), de politie Friesland en de Algemene Inspectie Dienst (AID) naar de aard en omvang van visstroperij in Friesland. Het rapport Boven Water is maandag gepresenteerd in het provinciehuis in Leeuwarden. Het overzicht werd aan staatssecretaris Odink van Visserij aangeboden.

Uit het rapport blijkt dat de opbrengst van de gestroopte vis goed is voor ongeveer 1 miljoen euro per jaar. Vooral de paling, snoek en de aal moeten het ontgelden. Ongeveer duizend „ongehoorzame” burgers vangen samen net zoveel paling als de 21 beroepsvissers bij elkaar.

Behalve deze kleine stropers zijn er in Friesland ongeveer 25 gelegenheidsstropers en tien zogeheten grove stropers actief. Deze laatste groep haalt gemiddeld circa 50 kilo vis per persoon per nacht uit het water.

De gevolgen zijn desastreus, aldus de politie bij de presentatie. De visstand slinkt aanzienlijk, het natuurlijk evenwicht wordt verstoord en beroepsvissers zien hun inkomsten dalen, als ze niet al zelf aan stroperij meedoen.

De politie heeft echter weinig middelen om stroperij aan te pakken, aldus B. de Bruin, een milieumedewerker van de politie Friesland. „We kunnen mensen maar zes uur opsluiten om te ondervragen en onderzoek te doen. Omdat dat weinig zin heeft, laten we de stropers liever even hun gang gaan totdat we ze op zwaardere misdrijven betrappen, als belastingontduiking of uitkeringsfraude.”

De onderzoekers pleiten in hun rapport verder voor betere samenwerking met sportvissers. Er zou een mentaliteitsverandering moeten plaatsvinden, zodat stroperij het idyllische karakter kwijtraakt, aldus burgemeester De Boer van Leeuwarden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer