Hirsch Ballin wil af van term allochtoon
HILVERSUM (ANP) – Minister Hirsch Ballin van Justitie zou het een goede zaak vinden als de woorden allochtoon en autochtoon niet meer worden gebruikt. „Misschien moeten we maar eens van het hele woordgebruik af, want het creëert een valse tegenstelling", zei hij maandag in een gesprek in het radioprogramma De Ochtenden.
„We moeten ons goed realiseren dat we toch een heleboel gemeen hebben in ons land. Ik houd niet van de rubriceringen die ons land in tweeën delen, bijvoorbeeld de tegenstelling die zo vaak wordt gecreëerd tussen autochtonen en allochtonen", aldus de CDA–bewindsman. Volgens hem zijn er genoeg echte problemen die moeten worden aangepakt. „Als we doorgaan met spreken alsof ons land verdeeld is, of andere valse tegenstellingen creëren, dan maken we de dingen alleen maar erger".Ook minister Ella Vogelaar voor Integratie is niet blij met de termen autochtoon en allochtoon. Als alternatief voor dat laatste begrip stelt zij de woorden ’nieuwe Nederlanders’ of ’nieuwkomers’ voor. Vogelaar vindt verder dat mensen moeten oppassen om personen Turk of Marokkaan te noemen. Zelf heeft zij het over Turkse Nederlanders en Marokkaanse Nederlanders.
In de afgelopen jaren klonk landelijk en lokaal geregeld een pleidooi om de begrippen allochtoon en autochtoon wegens de negatieve betekenis af te schaffen. In 2005 liet het toenmalig kabinet echter weten de termen te blijven gebruiken om onderscheid te maken tussen iemand die uit het buitenland afkomstig is en een oorspronkelijke bewoner van Nederland.
Op de radio nam Hirsch Ballin openlijk afstand van de manier waarop PVV–leider Geert Wilders regelmatig problemen toeschrijft aan moslims in Nederland. „Dat is verkeerd. Daar wil ik absoluut niet aan meedoen”, zei de minister. „Wij zijn een land van minderheden. Het heeft geen enkele zin om dat land in te delen in groepen die tegenover elkaar staan”.
De regering is van alle Nederlanders en mag het volgens Hirsch Ballin niet laten gebeuren dat groepen apart worden gezet of verantwoordelijk worden gehouden voor problemen met individuen die soms verklaard kunnen worden door bijvoorbeeld opvoeding, werkloosheid of een gebrek aan aansluiting. „Niemand heeft er iets aan als we mensen in groepen indelen.”