Zeker 32 strijders taliban gedood
KABUL - Afghaanse en coalitiemilitairen hebben deze week in het zuiden van Afghanistan ten minste 32 talibanstrijders, onder wie een vooraanstaande commandant, gedood. Het Afghaanse ministerie van Defensie heeft dit donderdag bekendgemaakt.
Onder de 32 doden zijn 30 taliban die woensdag omkwamen bij gevechten ten noorden van Musa Qala, in Helmand. Bij de vijf uur durende strijd werd door de coalitie luchtsteun gegeven. De coalitie zei elf taliban gevangen te hebben genomen. Daarnaast was 450 kilogram heroïne geconfisqueerd. Aan coalitiezijde werden geen slachtoffers gemeld. Donderdag vond in Lashkar Gah, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Helmand, een politieman door een bermbomexplosie de dood. Vier personen raakten gewond.Afghaanse en ISAF-troepen schakelden maandag in Helmand een regionale talibanleider, moellah Abdul Matin, en een van zijn naaste medewerkers, moellah Karim Agha, uit. Matin en Agha werden verantwoordelijk gehouden voor een aantal zelfmoordaanslagen in Helmand. Hun dood is volgens ISAF een zware tegenslag voor de taliban.
Eveneens in Helmand kwam woensdag een Britse soldaat om het leven en raakte een andere gewond bij een bomaanslag op hun patrouille. De soldaat is het 89e dodelijke slachtoffer aan Britse zijde sinds de Britten in 2001 actief werden in Afghanistan.
In de provincie Kandahar arresteerde de politie zeven verdachten die betrokken zouden zijn bij de zelfmoordaanslag van zondag op een markt waar een hondengevecht werd gehouden. Er vielen bij die aanslag ruim honderd doden. Het was het hoogste dodencijfer bij een enkele terreurdaad sinds de val van de taliban in 2001.
NAVO-chef De Hoop Scheffer zei donderdag in de Afghaanse hoofdstad Kabul het van cruciaal belang te vinden de burgers en parlementen in het Westen ervan te overtuigen dat de situatie in Afghanistan niet verslechtert. Hij leidt een delegatie van de Noord-Atlantische Raad (NAR), die Afghanistan bezoekt.
De recente bloedige zelfmoordaanslagen in Afghanistan zijn bedoeld om de publieke opinie in de NAVO-lidstaten die militairen in het land hebben te beïnvloeden, aldus De Hoop Scheffer.
De Hoop Scheffer zei op een gezamenlijke persconferentie met de Afghaanse president Hamid Karzai dat de daders zowel de publieke opinie in Afghanistan als die in het Westen willen beïnvloeden. „Laten we ze daarvoor niet de kans geven”, zei hij. De Hoop Scheffer wees erop dat voor de NAVO de missie in Afghanistan een noodzaak is en dat in het geval van een nederlaag niet alleen Afghanistan, maar ook het Westen verliest.
De NAVO heeft momenteel 50.000 militairen in Afghanistan, maar de bevelhebbers hebben om meer troepen verzocht, vooral in het zuiden. Het bondgenootschap heeft grote problemen met het vinden van militaire instructeurs voor de opleiding van Afghaanse militairen en politietroepen.
De NAVO-chef kondigde aan dat er meer troepen worden gestuurd, maar trad niet in detail. De Verenigde Staten, die al zo’n 28.000 manschappen in Afghanistan hebben, sturen in april 3200 extra mariniers.
Onder Europese diplomaten circuleert de naam van de Noorse diplomaat Kai Eide als de belangrijkste kandidaat voor de functie van internationaal gezant in Afghanistan. Eide zou de civiele en de militaire missie in Afghanistan moeten coördineren. Hij diende als speciaal VN-gezant in Kosovo. Eerder werd de Brit Lord Paddy Ashdown voor de functie genoemd, maar diens benoeming stuitte op bezwaren van de Afghaanse president Hamid Karzai.