Dagbladen eren prins Claus
De landelijke dagbladen tonen maandag hun waardering en respect voor de zondag overleden prins Claus.
Volgens De Telegraaf is zijn overlijden voor het hele land een zwaar verlies. „Hij was de steunpilaar bij uitstek voor het staatshoofd en het toonbeeld van hoe een intens en goed familieleven is te combineren met een druk werkzaam bestaan, met veel publieke belangstelling”, schrijft de hoofdredactie op de voorpagina.
Volgens de krant speelde Claus binnen de paleismuren een duidelijke rol ter ondersteuning van zijn vrouw. „Ook daarvoor verdient prins Claus ieders respect en bewondering. Hem is veel dank verschuldigd voor de voorbeeldige wijze waarop hij zijn niet geringe taken met zoveel overgave heeft vervuld.”
Het Algemeen Dagblad noemt Claus een „parel in de Nederlandse kroon” die het verdient met grote waardering en veel respect in herinnering gehouden te worden. De krant wijst op de intellectuele worsteling van de prins met zijn onvermijdelijke positie in de schaduw van de koningin. „Hij aanvaardde in praktische zin zijn ondergeschikte rol, maar behield het volle besef dat het behoud van de monarchie van hem een onevenredig hoge prijs vroeg.”
Volgens het AD past slechts bewondering voor de manier waarop Claus zijn lot „welbewust en met grote waardigheid” droeg. De voorpagina van het dagblad bestaat volledig uit een zwartomrande foto van Claus. Boven de foto staat Prins Claus, een groot mens. De naam van de krant, die normaal in kleur verschijnt, is in het zwart geschreven.
Trouw vindt dat Claus een ereplaats verdient in Neêrlands koninklijke galerij. Volgens de krant heeft hij „iets groots verricht” ondanks alle beperkingen die hij als echtgenoot van het staatshoofd had. „Bijna iedereen vond hem sympathiek, zo op het oog was hij een ideale vader en echtgenoot en geen moment heeft hij de monarchie in opspraak gebracht.”
Volgens Trouw heeft Claus de toon gezet voor een stijl van ontwikkelingssamenwerking waarmee hij in brede kring respect heeft afgedwongen. „Zijn bijdragen op dit terrein hebben nog niets aan actualiteit verloren”, aldus het commentaar. Claus wees steeds weer op de mechanismen die er de oorzaak van zijn dat de kloof tussen arme en rijke landen almaar groter wordt. „Culminerend in de harde kritiek dat de economische theorie zich voornamelijk bezighoudt met de vraag hoe de rijken hun rijkdom kunnen vergroten.”
De Volkskrant vindt dat de rol van echtgenoot (of echtgenote) naast de vorst een nieuwe overweging verdient. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zouden voortaan ook voor hem moeten gelden opdat ’de mens niet gedwongen worde zijn toevlucht te nemen tot opstand tegen onderdrukking’, zoals de inleiding van dit document zegt.
Het dagblad omschrijft Claus als een intellectueel en een analyticus. „Hij had een sterk moreel geladen engagement met de wereld. Deze kleurrijke man was veroordeeld tot zoals hij dat zelf noemde ’kleurloosheid’.” De Volkskrant sluit niet uit dat het besef ornament te zijn van de troon en niet meer dan dat, de prins „uiteindelijk mede heeft gesloopt.” Claus leidde volgens de krant een „in zeker opzicht treurig, want onvervuld bestaan.”
De voorpagina’s van De Telegraaf en het AD zijn volledig gewijd aan het overlijden van Claus. Voor Trouw is een nieuwe dreigende scheuring in de kamerfractie van de LPF ook belangrijk voorpaginanieuws. Ook de Volkskrant biedt zoals gebruikelijk op de voorpagina een kort overzicht van belangrijk ander nieuws.