Binnenland

Alcoholslot moet start onderbreken

LEEUWARDEN - Tachtig Friezen stappen binnenkort in een auto met alcoholslot. Minister Eurlings werkt met deze landelijke proef aan het droogleggen van het verkeer.

Van onze verslaggever
19 February 2008 11:54Gewijzigd op 14 November 2020 05:33

Alcohol in het verkeer kost elk jaar naar schatting 200 dodelijke slachtoffers. Minister Eurlings (Verkeer) neemt maatregelen om het aantal verkeersongelukken door drank drastisch te verminderen. Bijvoorbeeld met een slot op het stuur.Een alcoholslot is een startonderbreker. Het apparaatje zorgt ervoor dat een automobilist zijn motor niet kan starten als hij heeft gedronken. Het slot, bedoeld voor zware alcoholovertreders, is nieuw voor Nederland. Automobilisten in de VS, Zweden en Canada rijden er al jaren mee.

De provincie Friesland biedt zich aan als proefkonijn, legt verkeersgedeputeerde Adema (CU) uit. Bij deze landelijke proef rijden tachtig vrijwilligers van 9 april tot 20 juni rond in een auto met alcoholslot.

Waarom Friesland?

„In Friesland is het aantal verkeersslachtoffers door alcohol twee keer zo hoog als in de rest van Nederland. Veel platteland, hè? Daarom hebben wij ons aangemeld bij het ministerie.”

Friezen zijn juist nuchter?

„Wij zijn ook nuchter. Wij zijn zó nuchter dat we vinden dat hier iets aan moet worden gedaan. We moeten het probleem bespreekbaar maken en aanpakken.”

Wie kan zich aanmelden?

„Iedereen. Jong, oud, man, vrouw. Maakt niet uit in welke auto.”

De zware jongens krijgt u niet.

„Waarschijnlijk niet. We willen echter niet alleen niet-drinkers. Het zou goed zijn als ook drinkers de kracht zouden hebben om te zeggen: „Ik wil er wat aan doen. Ik meld me aan.””

Aanmeldingen zijn er nog niet. Het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) en het ministerie van Verkeer starten vrijdag met het werven van deelnemers voor de Demo Alcoholslot. Met advertenties en een mailing naar verschillende organisaties hoopt ROF-voorzitter en verkeersgedeputeerde Adema tachtig vrijwilligers te strikken. Deelnemers krijgen een cursus bij het VerkeersEducatieCentrum in Drachten.

Wanneer is de demo geslaagd?

„De demonstratie is geslaagd als er voldoende mensen meedoen. Als deelnemers het signaal afgeven dat een alcoholslot een probaat middel is om drank te laten staan, zijn we dik tevreden. We hebben niet de illusie hiermee nu al de zware problemen op te lossen. Want de proef stopt straks weer. Nederland voert echter vroeg of laat het alcoholslot in. Ik zou er voor zijn als een rechter een aangehouden automobilist straks de keus voorlegt: óf je rijbewijs kwijt, óf een alcoholslot installeren. Met de demo willen we aantonen dat een alcoholslot gewoon werkt.” Voor pechgevallen staat 24 uur per dag een servicedienst klaar.

Stapt u met een pilsje achter het stuur?

„Ik neem wel eens een pilsje. Maar geen twee. Ook niet stiekem. Ook niet soms. Bij twee pilsjes laat ik me rijden. Ik laat als eerste een alcoholslot installeren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer