„Kind probleemmoeders al voor geboorte volgen”
AMSTERDAM - Ongeboren baby’s van vrouwen met ernstige problemen moeten al voor de geboorte worden aangemeld bij de jeugdzorg, zodat vroegtijdig kan worden ingegrepen in het leven van de moeder.
Het gaat dan om moeders met verslavingsproblemen, een psychiatrische stoornis of een verstandelijke handicap. Een aantal kinderrechters, de Raad voor de Kinderbescherming en het Bureau Jeugdzorg in Amsterdam pleitten in de Volkskrant van zaterdag hiervoor. De NPV is voorzichtig positief over het voorstel.Jaarlijks telt de Raad voor de Kinderbescherming in Amsterdam tien tot vijftien van dergelijke ”risicozwangerschappen”. Daarbij moet voor de veiligheid van het kind worden gevreesd, aldus de raad. Het pleidooi wordt vooral gehouden omdat de huidige praktijk tot problemen leidt. Hulpverlening kan pas in gang worden gezet als het kind geboren is, met als gevolg dat regelmatig een kind bij de moeder moet worden weggehaald. Iets wat alle genoemde partijen als een onwenselijke en traumatische gebeurtenis zien.
Volgens de kinderrechters kan een ongeboren kind al vanaf 24 weken in aanmerking komen voor een ondertoezichtstelling, omdat de foetus vanaf dat moment juridisch gezien bestaansrecht heeft. Tot nu toe reageren hulpverleners terughoudend, zeggen de rechters Enkelaar en Van der Does. „Maar die terughoudendheid moeten zij opzijzetten. Het voordeel is dat een voogd de moeder nu tot aan de geboorte in de gaten kan houden, aldus de Kinderbescherming in de Volkskrant maandagmorgen.
Voordeel van de voorgestelde maatregel zou zijn dat een gezinsvoogd al voor de geboorte opvang voor de baby in een pleeggezin kan regelen en kan nagaan of de baby bij een familielid kan worden ondergebracht, wat bezoek door de moeder gemakkelijker maakt. Dat is voor moeder en kind aan te bevelen.
NPV-directeur Seldenrijk reageerde maandagmorgen voorzichtig positief op het voorstel. Hij zegt te onderkennen dat de maatregel moeder en kind ten goede kan komen. „Anderzijds: Hoe ver gaat de overheidsbemoeienis? Wanneer komt een moeder in aanmerking? In het geval van verslaving en verstandelijke handicap kan ik me er iets bij voorstellen. Dit moet echter helder worden vastgelegd, want de verantwoordelijkheid van de ouder mag alleen worden doorbroken waar dat strikt noodzakelijk is. Het ingrijpen moet vooral gericht zijn op het welzijn van het kind, en waar mogelijk het handhaven van de relatie ouders en kind.”