Kosovo verklaart zich onafhankelijk
PRISTINA/BELGRADO/NEW YORK (ANP/AFP/EFE) – De etnisch Albanese meerderheid in het parlement van Kosovo heeft gistermiddag eenzijdig de onafhankelijkheid van de Servische provincie uitgeroepen. Op straat in Pristina werd een groot feest gevierd, terwijl de Servische autoriteiten in Belgrado de stap meteen veroordeelden.
Tijdens een buitengewone zitting van het parlement las premier Hashim Thac_i de onafhankelijkheidsverklaring voor. Daarin staat dat Kosovo „een onafhankelijke en soevereine staat" is. De parlementariërs stemden ook in met een nieuwe nationale vlag en volkslied.De Verenigde Staten en enkele landen van de Europese Unie willen Kosovo snel erkennen. Servië en Rusland zijn tegen de afscheiding van de Servische provincie, die sinds de NAVO–bombardementen op Joegoslavië in 1999 onder bestuur van de Verenigde Naties staat.
Op verzoek van Rusland kwam gisteravond de Veiligheidsraad van de VN in New York bijeen voor spoedberaad over de ontstane situatie. De raad kon het niet eens worden. Rusland kreeg geen enkel ander land achter zich met zijn eis de onafhankelijkheidsverklaring „ongeldig en nietig" te verklaren, aldus een Britse diplomaat. Een aantal westerse landen zei in een verklaring dat nu de EU en NAVO voor veiligheid en stabiliteit rond Kosovo moeten zorgen.
Zeker 90 procent van de Kosovaren is van Albanese afkomst. De Servische minderheid werd de afgelopen jaren steeds kleiner doordat Serven voor Albanees geweld op de vlucht sloegen.
Tienduizenden Albanezen bouwden gisteren een feestje in de straten van Pristina. Mensen dansten, zwaaiden met Albanese, Amerikaanse en Europese vlaggen en heetten met spandoeken de nieuwe staat Kosovo welkom. Talrijke restaurants en cafés deelden gratis drank en hamburgers uit.
Servië heeft de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring zondag meteen scherp veroordeeld. Premier Vojislav Kostunica noemde het afgescheiden Kosovo een „onechte" staat. Volgens hem schenden de VS met hun steun aan Kosovo de internationale rechtsregels.
In de Servische hoofdstad Belgrado braken gisteren rellen uit die urenlang aanhielden. Voornamelijk dronken relschoppers drongen de ambassade van EU–voorzitter Slovenië binnen. De massaal aanwezige oproerpolitie wist hen weer te verdrijven. Alle ruiten en de deuren van het gebouw sneuvelden. Ook bij de Amerikaanse ambassade gingen enkele ruiten aan diggelen. Er vielen meer dan twintig gewonden, voornamelijk agenten.
In het vooral door Serven bewoonde Mitrovica in het noorden van Kosovo zijn gisteravond handgranaten gegooid naar gebouwen van de Verenigde Naties en de Europese Unie. Er vielen geen slachtoffers en de schade was beperkt, meldden functionarissen. Het EU–gebouw is ontruimd.
Naast de VS willen ook tal van Europese landen Kosovo snel erkennen, maar andere lidstaten, zoals Cyprus, zijn erop tegen. Daardoor is de EU er nog steeds niet in geslaagd een eensgezind standpunt in te nemen over de kwestie. De ministers van Buitenlandse Zaken van de unie buigen zich maandag opnieuw over het probleem. Nederland wil geen overhaaste beslissing nemen over de erkenning van Kosovo, aldus minister Verhagen van Buitenlandse Zaken gisteren.