Buitenland

Partijen Kenia eens over grondwet

NAIROBI (AP) – De politieke kampen in Kenia zijn het erover eens geworden dat er een nieuwe grondwet moet komen en dat er een onafhankelijk onderzoek moet worden ingesteld naar de verkiezingen die de aanleiding waren tot een ongekende golf van geweld in het land. Dat blijkt uit een voorlopige overeenkomst die de partijen donderdag hebben gesloten en waarvan vrijdag een kopie beschikbaar kwam. Over de vraag hoe een beoogde machtsdeling tussen de regering en de oppositie tot stand moet komen is men het echter nog niet eens.

15 February 2008 15:37Gewijzigd op 14 November 2020 05:32

Volgens de overeenkomst, die ook werd ondertekend door bemiddelaar Kofi Annan, de voormalige VN-chef, verplichten de twee kampen zich binnen een jaar een nieuwe grondwet op te stellen. Deze kan de functie van premier introduceren of andere mogelijkheden scheppen om een machtsdeling te vergemakkelijken. De structuur van een regering van nationale eenheid is volgens de opstellers van het document het enige punt dat nog moet worden opgelost. Zij zeggen dat er verschillende mogelijkheden zijn geopperd die de onderhandelaars nu met president Mwai Kibaki en oppositieleider Raila Odinga gaan bespreken.Het aangekondigde onderzoek moet worden uitgevoerd door een onafhankelijke commissie van zowel Keniaanse als buitenlandse deskundigen en alle aspecten van de presidentsverkiezingen van eind 2007 beslaan, staat in de overeenkomst. De commissie moet op 15 maart met haar werk beginnen en binnen drie tot zes maanden een rapport uitbrengen, dat dan twee weken later gepubliceerd moet worden. De regering heeft lang volgehouden dat de oppositie maar naar de rechter moest stappen als zij klachten had, maar erkent nu dat dit niet mogelijk is, omdat de termijn daarvoor begin dit jaar is verlopen.

Andere punten uit de overeenkomst betreffen een ingrijpende hervorming van het kiesstelsel, inclusief kiescommissie, en de instelling van een commissie van waarheid en verzoening. De partijen stellen dat onderzocht moet worden in hoeverre geschillen over grond, verwijten over etnische bevoorrechting en frustratie over armoede en corruptie hebben bijgedragen aan het geweld. Verder moeten ook bij het parlement, politie, justitie en rechterlijke macht hervormingen worden doorgevoerd. De partijen beloven de mensenrechten te eerbiedigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer