Leven op een tijdbom in Lisse
LISSE - Elke dag loopt hij tegen het probleem aan. De deuren klemmen, de trap gaat steeds schever staan en regelmatig ontdekt Jaco Reijerkerk nieuwe kieren in zijn huis aan de Julianastraat in Lisse. De heipalen zijn verrot en de woning zakt langzaam scheef. „Als er niets gebeurt, zijn onze huizen over twee jaar onbewoonbaar. We leven op een tijdbom.”
Op het eerste gezicht is er niets mis met het blok van acht huizen vlak bij het centrum van Lisse. De vooroorlogse huizen zien er goed onderhouden uit. Reijerkerk wijst echter diverse scheuren in de voorgevels aan, die ontstaan zijn door de paalrot. Boven een kozijn zit zelfs een heel brok muur los.Binnen zijn de scheuren nog beter te zien. Op nummer 10, bij Jack Bijker, zitten verschillende barsten in het witte granol. Bijker wijst een plek aan waar de scheur zo groot is, dat hij het kan zien als de buurvrouw haar lamp aan doet. Op die plek zit een soort liniaaltje waarop precies te zien is hoe groot het gat is. „In een halfjaar tijd is er een scheur ontstaan van 3 millimeter.”
Het begon allemaal in november 2006. Reijerkerk opende het luik naar de kruipruimte om de stand van de watermeter te noteren. Daar zag hij dat er grote stukken van de fundering afgebroken waren. „Het betondraad was gewoon zichtbaar.” Bezorgd schakelde de Lissenaar een ingenieursbureau in. Dat constateerde een ernstige ontwrichting van de woning. Waarschijnlijk zouden de buren hetzelfde probleem hebben.
Inderdaad, alle acht huizen waren scheefgezakt, de een wat erger dan de ander. De bewoners meldden het probleem bij de gemeente. In augustus 2007 lieten zij een heipalenonderzoek uitvoeren. De uitkomst was weinig bemoedigend. „Onze huizen staan op grenen palen, waar een bacterie in zit. Die vreet de zachte buitenkant weg, zodat er uiteindelijk palen van 3 decimeter doorsnee overblijven.”
De enige oplossing is het wegbreken van de vloer en het opnieuw laten onderheien. Kosten: 50.000 tot 80.000 euro per woning. Reijerkerk: „De meeste bewoners kunnen dat niet betalen. We hopen dat de gemeente bij wil springen door bijvoorbeeld een subsidie of een renteloze lening.” Een andere mogelijkheid is dat Lisse de huizen opkoopt en er nieuwbouw pleegt.
De bewoners hebben zich op advies van de Stichting Platform Fundering Nederland (SPFN) verenigd in de Belangenvereniging Funderingsproblematiek Lisse. „Ons huis is nu onverkoopbaar. Vorig jaar is er nog een huis verkocht voor 243.000 euro, maar nu is alleen de grond nog geld waard.”
Reijerkerk hoopt op een snelle oplossing voor het funderingsprobleem. Wij wonen hier al tien jaar erg naar ons zin. Maar door deze problemen is de lol er het laatste jaar wel een beetje van af.”