Binnenland

„Ex-militair schuldig aan dood baby’s”

ARNHEM (ANP) - Een ex-militair die in 2006 twee jaar cel en tbs kreeg voor het door elkaar schudden van zijn tweede kind, heeft zijn overleden eerste baby ook door elkaar geschud. Dat gaf hij maandag toe voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem.

12 February 2008 08:33Gewijzigd op 14 November 2020 05:32

Volgens de aanklager is de man aanvankelijk niet vervolgd voor de dood van zijn eerste kind. Destijds werd gedacht dat strafrechtelijk ingrijpen de hulp aan het gezin juist zou doorkruisen.„Achteraf hadden het openbaar ministerie en andere betrokken instanties mogelijk het tweede tragische geval kunnen voorkomen. Het tweede kind, dat nu door het ”shaken baby syndrome” zwaar gehandicapt is, was dan misschien niet geboren, bijvoorbeeld”, stelde de officier van justitie maandag.

De kwestie is onderzocht door de Inspecties voor de Sanctietoepassing, Gezondheidszorg en Jeugdzorg. In november deden zij onder meer de aanbeveling dat in gevallen zoals dit gezin, altijd de persoonlijkheid van de ouder(s) moet worden onderzocht. Dat is nu niet gebeurd.

De tragische dood van het eerste kind werd voorwaardelijk geseponeerd, maar is alsnog voor de militaire rechtbank gebracht naar aanleiding van het tweede geval, en naar aanleiding van nieuwe verklaringen die de verdachte daarna aflegde. Het OM eiste maandag wegens de doodslag op het eerste kind een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Justitie volgt daarmee het advies van deskundigen om de huidige behandeling in de tbs-kliniek niet met een celstraf te onderbreken.

De 31-jarige Alex van P. uit Bergen op Zoom werd in december 2004 ziedend toen zijn amper drie weken oude zoontje Jari begon te huilen. Hij schudde de baby een tijd heen en weer, totdat hij bleek en slap werd. Het kindje lag nog twaalf dagen met hersenletsel in het ziekenhuis voor het overleed. Het tweede jongetje liep hersenletsel op waardoor hij blind werd en zich niet verder zal ontwikkelen.

De advocaat van Van P. stelt dat van doodslag geen sprake is, omdat het kindje hersendood was, maar nog ademde. De ouders besloten samen met artsen elke behandeling te beëindigen en morfine toe te dienen, waarna het kind overleed. Volgens de aanklager is het verband tussen de dood en het schudden aangetoond.

De rechtbank doet uitspraak op 25 februari.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer