LPF blijft verdeeld over Wijnschenk
De LPF-fractie in de Tweede Kamer blijft zwaar verdeeld over het leiderschap van fractievoorzitter Wijnschenk. Volgens bronnen rond de fractie zou een meerderheid van de LPF-kamerleden nog steeds het liefst zien dat Wijnschenk vertrekt en de leiding overdraagt aan een ander.
Donderdagavond brachten woordvoerders van de partij naar buiten dat de fractie na het vertrek van De Jong en Eberhard de gelederen gesloten heeft. Maar naar de mening van kamerlid Van As is de vertrouwenskwestie rond Wijnschenk nog niet afgehandeld. Volgens hem zal de zaak aanstaande dinsdag in de fractie opnieuw aan de orde komen. Tot de ontevreden kamerleden behoren Stuger, Groenink, Wiersma, Eerdmans en Jukema.
Afgelopen donderdag hadden zij Stuger al naar voren willen schuiven als opvolger van Wijnschenk. Maar deze coup werd verhinderd doordat de fractievergadering om vijf uur ’s middags abrupt werd afgebroken. Wijnschenk vertrok toen naar het overleg met de LPF-bewindslieden.
In dat overleg werd in elk geval de ruzie bijgelegd die was uitgebroken tussen de LPF-fractietop en het interim-partijbestuur van voorzitter Maas. Volgens minister Heinsbroek van Economische Zaken hebben de betrokkenen donderdag „alle persoonlijke meningsverschillen opzijgezet.”
De LPF is de afgelopen dagen, na alle geruzie in de partij, in de peilingen flink weggezakt. Volgens de jongste peiling in opdracht van het tv-programma Stem van Nederland zou de partij nu uitkomen op vijf zetels. Momenteel heeft de LPF er in de Tweede Kamer 26.
Het CDA zou kunnen rekenen op 47 zetels (nu 43) en de VVD op 29 (nu 24). Dat betekent dat beide partijen de LPF niet eens meer nodig hebben als coalitiepartner.
Daarbij bevindt het CDA zich in de luxepositie dat het, althans op grond van de peilingen, ook zou kunnen kiezen voor een linkse coalitie met PvdA en GroenLinks. De PvdA krijgt er volgens de peiling vier zetels bij en zou uitkomen op 27. GroenLinks zou er twee extra in de wacht slepen, boven op de huidige tien.