Buitenland

Canadese stemming over Afghanistan

OTTAWA/VANCOUVER (ANP) – De minderheidsregering in Canada wil het leger langer dan voorzien in de internationale strijdmacht in Afghanistan laten vechten, maar dit voornemen wel apart voorleggen aan het parlement.

9 February 2008 08:10Gewijzigd op 14 November 2020 05:32

Indien er circa duizend man uit een ander land de Canadezen in het zuiden van Afghanistan komen helpen, dan stelt de regering van de conservatieve premier Stephen Harper de parlementariërs de vraag de missie die dan tot 2011 moet duren, duidelijk te steunen.Dit is vrijdag in het parlement in Ottawa bekendgemaakt. Wanneer het tot zo’n stemming komt en de beoogde meerderheid voor het voorstel blijft uit, dan leidt dit tot vervroegde verkiezingen in Canada.

De conservatieve fractievoorzitter Peter Van Loan zei dat de volksvertegenwoordigers „de militaire missie in Afghanistan moeten versterken of de verplichtingen die we tegenover Afghanistan en onze bondgenoten hebben opgeven". Je steunt de missie of niet, zei Van Loan volgens de vrijdageditie van de grootste krant van het land, de Toronto Star.

De Liberale Partij heeft na bijna tachtig Canadese doden in Afghanistan gesteld dat het met de gevechtstaken langzamerhand afgelopen moet zijn. De liberale voorman Stéphane Dion zei in Vancouver dat hij erbij blijft dat de gevechtstaken uiterlijk februari 2009 moeten zijn overgedragen. De Canadezen mogen van de liberalen daarna wel Afghanen blijven opleiden.

De Canadese minister van Defensie Peter MacKay herhaalde vrijdag op een informele ministervergadering van de NAVO in Vilnius (Litouwen) dat zijn land wel duizend man gevechtstroepen extra verwacht van derden. Anders houdt Canada het eerder voor gezien. Misschien biedt Frankrijk uitkomst, sugereerden Canadese media.

De NAVO leidt de internationale troepenmacht die de Afghaanse president Hamid Karzai steunt. Ook landen die geen lid zijn van de NAVO doen mee aan deze missie van de ISAF, de Internationale Veiligheidsassistentiemacht waar veertig landen aan deelnemen. Vooral de militairen uit Canada, Groot–Brittannië en Nederland worden in het zuiden geconfronteerd met het geweld van de Taliban.

Deze beweging vestigde halverwege de jaren negentig met behulp van een eigen versie van puriteinse islam een schrikbewind. Het werd eind 2001 door Amerikaans militair ingrijpen ten val gebracht. De overwegend Pathaanse Taliban pogen vanuit Pakistan de macht te heroveren met aanslagen en aanvallen vooral in het noordoosten en in het zuiden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer