Binnenland

Banken: BugBear blijft buiten betalingsverkeer

Het nieuwe computervirus BugBear heeft nauwelijks gevolgen voor het Nederlandse betalingsverkeer. Het elektronisch bankieren buiten internet ondervindt geen enkele last. Hooguit kan een consument enige hinder ondervinden bij het thuisbankieren.

ANP
4 October 2002 13:35Gewijzigd op 13 November 2020 23:51

Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vrijdag verklaard. „Het gaat weliswaar om een nieuw virus maar de elektronische diefstal van gegevens is niet wezenlijk anders”, aldus NVB-directeur H. Bloks. Hij stelt dat de software die banken hanteren afdoende is beschermd. Met BugBear kunnen hackers gegevens over rekeningnummers en creditcards stelen.

„De verbindingen via internet zijn beveiligd met allerlei cryptologie. Zodra daarop een bericht wordt afgevangen of wordt vertraagd, kloppen de sleutels niet meer en wordt de transactie niet uitgevoerd”, licht Bloks toe. Dat kan daardoor enig ongemak voor de thuisbankier opleveren.

De NVB had vrijdag geen enkele melding binnengekregen van misbruik dat door BugBear zou zijn veroorzaakt. „Dit virus kan bij onze systemen niet binnendringen. Die zijn waterdicht.”

Via de e-mail glipt het virus de pc binnen. De pc-gebruiker merkt hiervan niets maar BugBear schakelt ondertussen alle beveiligingsprogramma’s uit, aldus Symantec, fabrikant van beveiligingssoftware. „Het virus zet de achterdeur open voor alle hackers die langskomen.” Die hebben daarmee toegang tot de in de pc opgeslagen bankrekeningnummers en gegevens van creditcards, zoals codes of wachtwoorden. Behalve het platleggen van de firewalls richt BugBear geen schade aan.

Over de omvang van het virus durft Symantec geen schattingen te geven. „Dan zouden we een vals beeld schetsen.” Het bedrijf kan slechts melden dat BugBear momenteel het snelst verspreidende virus is. Het stak eerst de kop op in Zuid-Oost Azië en was binnen een paar uur elders in de wereld aangetroffen.

Om BugBear geen kans te geven raadt Symantec pc-gebruikers aan vóór het openen van de e-mail het beveiligingsprogramma van de nieuwe software te voorzien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer