Ouderschapsakte voor samenwoners
DEN HAAG - Het CDA wil voor samenwonende partners die een kind krijgen een ouderschapsakte invoeren, een symbolische bevestiging van het ouderschap. Kamer en kabinet vinden het een goed idee.
„Voor mensen die gehuwd zijn is er een trouwboekje. Bij een geboorteaangifte wordt het kind bijgeschreven in het trouwboekje. Zoiets zou ook moeten kunnen gelden voor mensen die geen formele juridische band hebben: reik een ouderschapsakte uit waarin de gegevens uit de geboorteakte zijn opgenomen”, zei CDA-Kamerlid De Pater-van der Meer woensdag tijdens een Tweede Kamerdebat over geregistreerd partnerschap.Een ouderschapsakte zou volgens haar een mooi, tastbaar symbool kunnen zijn van de band tussen ouders en kinderen. „Het wijst ouders op hun verantwoordelijkheid. En kinderen kunnen, als de relatie van hun ouders op de klippen is gelopen, op de ouderschapsakte wijzen: U bent mijn ouder, u moet voor mij zorgen.” Bovendien zou een ouderschapsakte een wettelijk aanknopingspunt kunnen zijn om van scheidende ouders een ouderschapsplan te vragen.
Op dit moment is een ouderschapsplan, waarin afspraken staan over de opvoeding, alleen verplicht voor ouders die gehuwd zijn of door een geregistreerd partnerschap met elkaar verbonden zijn.
De groep ouders zonder formele relatievorm lijkt steeds groter te worden. Vorig jaar bleek uit cijfers dat ongeveer 18.000 kinderen per jaar in zo’n gezinssituatie werden geboren.
CDA krijgt steun van SP en PvdA. Ook de VVD ziet geen bezwaren. Minister Hirsch Ballin van Justitie noemde het idee „zonder meer sympathiek.” Hij wil nog wel, samen met de minister van Binnenlandse Zaken, onderzoeken hoeveel kosten de ouderschapsakte met zich zal meebrengen.