Het nieuwe wassen: op 30 graden
Een stralend schone was op 30 graden. Wasmiddelenfabrikant Procter & Gamble claimt dat dit met de nieuwe formule van Ariel mogelijk is én dat dit tot een flinke besparing op het energieverbruik leidt. Maar dat geldt vooral voor wasjes die eigenlijk alleen maar een opfrisbeurt nodig hebben. Voor vieze vaatdoekjes blijft het devies: minimaal 60 graden.
Wassen is een kwestie van tijd, chemie, beweging en temperatuur. „Heel wat consumenten hebben de gewoonte te wassen op een hogere temperatuur dan echt nodig is”, zegt woordvoerster Raquel Smolders van Procter & Gamble. „Mensen willen best op lagere temperaturen wassen, maar ze vragen zich af of het dan wel schoon wordt.”De nieuwe formule van het wasmiddel Ariel is zodanig veranderd, dat de stoffen die voor een schone was zorgen al bij een lagere temperatuur actief worden. Wie besluit om de veelgebruikte 40 gradenprogramma’s voortaan links te laten liggen en zo vaak mogelijk op 30 graden te wassen, zal daardoor flink op het energieverbruik besparen. Volgens Procter & Gamble wel tot 40 procent per wasbeurt. „Het opwarmen van het water blijkt namelijk gedurende het hele proces van het maken van het wasmiddel tot het afvalstadium de meeste energie te kosten”, zegt Smolders. „Driekwart van de energie wordt daarvoor gebruikt.”
Maar: hoe schoon wórdt de was op 30 graden? Smolders verwijst naar een onderzoek van het instituut Sohit, dat een aantal keren de was van zo’n 300 consumenten draaide, met het vernieuwde wasmiddel en op lagere temperaturen. De consumenten moesten vervolgens het resultaat beoordelen. De uitkomst was, volgens Sohit, dat een ruime meerderheid van de consumenten de was stralend schoon vond.
Een onafhankelijke vergelijking van wasresultaten op 30 graden is op dit moment niet voorhanden. De Consumentenbond heeft geen actuele informatie over wassen op lage temperaturen, aldus woordvoerster Barbara den Uijl. Bij de laatste wasmachinevergelijking is alleen gekeken naar de resultaten van 40 en 60 gradenprogramma’s. „En de laatste wasmiddelentest die we hebben gedaan, is ook alweer jaren oud. We kunnen er op dit moment jammer genoeg niets verstandigs over zeggen.”
Ingesleten patroon
„Het is al lang een trend dat kleding kort wordt gedragen, niet echt vies wordt en toch snel in de wasmachine belandt voor een opfriswas. Dergelijke was wordt bij 30 graden prima schoon”, aldus Marlies Verlinde van de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (NVZ). „Vaak is het niet nodig om de machine op een hoge temperatuur in te stellen.” Ze adviseert om de verpakking van een wasmiddel goed te lezen, ook voor de dosering. Als erop staat dat een middel geschikt is voor wassen bij 30 graden, zal het resultaat over het algemeen goed zijn. „Het hangt natuurlijk wel af van de mate van vervuiling. Was met moeilijke vlekken heeft wellicht een hogere temperatuur en dosering nodig, of voorbehandeling van de vlekken.”
De consument kiest in de meeste gevallen voor een hogere temperatuur, blijkt uit informatie van de Europese brancheorganisatie van de wasmiddelenindustrie, de AISE. Meer dan de helft van de wassen wordt in Nederland op 40 graden gedraaid, voor ruim een kwart wordt een 60-gradenprogramma gekozen. „Uit onderzoek blijkt dat consumenten die een hogere temperatuur kiezen, dat vooral uit gewoonte doen”, stelt Verlinde. Ze wijst erop dat dit behalve een hoger energieverbruik ook een aantal andere nadelen tot gevolg kan hebben: vorm- en kleurverlies, krimp en extra slijtage van het wasgoed.
In de loop der jaren zijn consumenten op steeds lagere temperaturen gaan wassen. De 90-gradenknop gebruiken ze bijvoorbeeld nog maar sporadisch: bij minder dan 5 procent van de wasbeurten. In 1980 kozen huisvrouwen in 30 procent van de gevallen voor deze temperatuur. Volgens Verlinde zijn het voornamelijk ouderen die nog vasthouden aan de kookwas. Vaak is dit een door de jaren heen ingesleten waspatroon. „Ze wassen dan bijvoorbeeld lakens of ondergoed met een kookwasprogramma. Noodzakelijk is dit niet. Het Astmafonds adviseert om beddengoed eens in de zes weken te wassen bij 60 graden, om huisstofmijten te doden en de allergenen uit te spoelen. Vaker is niet nodig.”
Vaatdoekje
De doekjes waarmee aanrecht, eettafel, wc-bril en soms ook de vloer worden afgepoetst, zijn wat besmetting met bacteriën en virussen betreft berucht. Hoe heet moet je ze wassen om ze schoon te krijgen? Het Voedingscentrum adviseert om voor minimaal 60 graden te kiezen. „Wasprogramma’s lager dan 60 graden kunnen niet garanderen dat elke ziekmaker wordt uitgeschakeld. Voor vaatdoeken is die temperatuur dus niet genoeg.” De NVZ raadt voor sterk vervuilde was of situaties waarin elke vorm van bacteriële verontreiniging vermeden moet worden een wasmiddel met bleekmiddel aan, „met de wasmachine op 40 of 60 graden.”