Economie

„Een groei van 0,1 procent voelt niet fijn”

DEN HAAG - Minder economische groei, niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in de eurozone. Daar moeten we de komende maanden van uitgaan, zegt directeur Angel Gurria van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

Sal Stam (ANP)
1 February 2008 09:25Gewijzigd op 14 November 2020 05:30

„De stemming zal de komende maanden niet erg goed zijn. Misschien dat het in de tweede helft van dit jaar verbetert, als er bij de banken lijken uit de kast zijn gehaald en meer duidelijk is over de verliezen die ze hebben geleden”, aldus Gurria.Gurria was gisteren in Den Haag bij de presentatie van een OESO-rapport over Nederland. De OESO is de denktank van de dertig belangrijkste industrielanden en komt met grote regelmaat met economische groeiramingen. In december ging de organisatie er nog van uit dat de eurozone dit jaar met 1,9 procent zal groeien. Het heeft er nu alle schijn van dat dit cijfer niet zal worden gehaald, zegt Gurria in een vraaggesprek met het ANP. De Mexicaan wijst er onder meer op dat de handel met de VS minder sterk zal zijn en dat er ook minder snel geïnvesteerd zal worden.

Door de hypotheekcrisis en de problemen op de kredietmarkt is de groei van de Amerikaanse economie sterk afgezwakt. Of er een recessie aankomt, is voor de OESO-directeur meer een academisch vraagstuk. „Bij een groei van 0,1 procent is er geen sprake van een recessie, maar echt fijn voelt het niet. Dus je wilt eruit komen. Feit is dat we in de VS op een periode afgaan met zeer lage groei. Het vertrouwen van consumenten is gedaald en dus stellen ze economische activiteiten uit. En als ze besluiten wel iets te ondernemen, krijgen ze te maken met banken die niet mee willen of allerlei voorwaarden gaan stellen, zoals onderpand. Het hele financiële systeem is gestopt te doen met de dingen die normaal gesproken wel elke dag gebeuren”, zegt Gurria. „Er is sprake van een onzekere situatie. Men weet niet of er sprake is van negatieve groei en men weet ook niet hoe lang het gaat duren.”

Volgens Gurria heeft het stelsel van Amerikaanse centrale banken vorige week een helder signaal afgegeven door onverwacht de rente met driekwart procentpunt te verlagen. „Er kwam antwoord op de vraag: wie zit er achter de knoppen. Bovendien zorgde het besluit ervoor dat iedereen in de VS zich focuste op het miljardenplan waarmee president Bush de economie wil stimuleren. Dat heeft gewerkt, want de voorstellen kregen deze week groen licht van het Congres.”

Dat de Amerikaanse regering zich hiermee in de schulden steekt, hoeft volgens de OESO-directeur geen probleem te zijn. Hij wijst erop dat de VS het begrotingstekort de afgelopen tijd hebben teruggebracht. „Er is dus ruimte die de regering zelf heeft geschapen. Dit betekent overigens niet dat andere landen dit ook gelijk moeten doen. Je kunt niet tegen elk land zeggen: verlaag de belasting of geef meer uit. In sommige landen kan dat niet. Bovendien kun je dit soort maatregelen alleen op tijdelijke basis nemen.”

Gurria zegt bezorgd te zijn over de vraag hoe de financiële sector weer normaal kan gaan functioneren. Hij vindt dat er anders gekeken moet worden naar de hele keten van instanties die betrokken zijn bij hypotheken en het doorverkopen van hypotheekobligaties. „Dan praat je niet alleen over degenen die de hypotheken verstrekken, maar ook over bijvoorbeeld partijen die ze in pakketjes doorverkopen en over zogeheten monoliners die weer garant voor staan voor leningen.”

Ook consumenten zelf moeten volgens Gurria weten waar ze aan beginnen. „Sommige mensen weten niet wat ze voorgelegd krijgen, wat ze kopen en wat daar de gevolgen van kunnen zijn. Daardoor kunnen ze in een valkuil belanden en in een moeilijke situatie terechtkomen. Het publiek moet dus financieel beter geschoold worden. We moeten daar goed naar gaan kijken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer