EO-directeur Hagoort baas Publieke Omroep
HILVERSUM – EO directeur Henk Hagoort (1965) wordt de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Minister Plasterk (Media) heeft de benoeming door de Raad van Toezicht van de NPO bekrachtigd, zo is vanmiddag bekendgemaakt.
Hagoort volgt in zijn nieuwe functie CDA’er Harm Bruins Slot op, die eerder al zijn vertrek aankondigde. Hagoort zal uiterlijk per 1 augustus dit jaar de voorzittershamer van Bruins Slot overnemen. „Hij is een voorzitter met hart voor de publieke omroep, met bewezen bestuurlijke kwaliteiten en kennis van de relevante dossiers”, legt Cees Smaling, voorzitter Raad van Toezicht, de keuze voor Hagoort uit.Minister Plasterk is ook blij met de benoeming van Hagoort. „Ik had de Raad van Toezicht aangegeven dat ik dacht dat het goed zou zijn om een professional aan het hoofd van de publieke omroep te zetten, iemand die inhoudelijk ervaring heeft met het maken van programma’s en programmeren. Gezien de uitdagingen die de publieke omroep de komende jaren te wachten staan, zoals de technologische veranderingen in het medialandschap, ben ik blij met de energieke, jonge persoon die Henk Hagoort is.”
Hagoort werkt al sinds 1992 bij de EO, waarvan vanaf 2000 als directeur. Hij blijft tot augustus in dienst van de EO, maar heeft per direct zijn verantwoordelijkheden als algemeen directeur neergelegd. Zijn taken worden waargenomen door de directieleden Arjan Lock en Jaap Kooij. Voorzitter ds. Arie van der Veer zal voorlopig als gedelegeerd bestuurslid voor de directie een adviserende rol vervullen.
Na zijn studie geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht en na een aantal jaren in het onderwijs werkzaam te zijn geweest, ging Hagoort in 1992 aan de slag bij de EO. De eerste jaren was hij medewerker documentaires TV en afdelingshoofd informatieve programma’s. In 1997 trad hij toe tot het managementteam van de omroep, waarna hij in 2000 tot directeur werd benoemd. In maart 2006 schrapte de omroep twee van de drie directeursposten, waardoor Hagoort alleen aan het roer kwam te staan. Voor dit najaar staat er een forse wijziging van de bestuursstructuur op de agenda, waarbij de EO weer drie directieleden zal krijgen. Bovendien komt er een nieuwe Raad van Toezicht.
Hagoort zelf wil geen persoonlijke toelichting op zijn overstap naar de NPO geven. In een persbericht laat hij weten de nieuwe verantwoordelijkheid als een uitdaging te zien. „Afscheid nemen van de EO doet weliswaar pijn, maar daar komt veel voor terug. Een sterke, pluriforme publieke omroep is voor Nederland een goede zaak.”
Volgens Hagoort staat de publieke omroep er goed voor. „We hebben met elkaar een geweldige slag gemaakt. Ik wil er voor gaan om de kwaliteit en pluriformiteit verder te versterken. Zo kunnen we samen in Hilversum het verschil maken en impact hebben op de samenleving.”
Namens de EO zegt Lock het vertrek van Hagoort te betreuren. „Als de EO dicht bij haar missie blijft, zien we de toekomst vol vertrouwen tegemoet. De EO is trots dat onze algemeen directeur gevraagd is voor deze functie. Daarmee kiest de publieke omroep voor een pluriforme toekomst.” Juist de EO hamerde er de afgelopen tijd voortdurend op dat de pluriformiteit bij de publieke omroep steeds meer ter discussie zou staan.
Dat de centrale organisatie van alle publieke zendgemachtigden een voorzitter uit eigen gelederen zou krijgen, stond zeker niet bij voorbaat vast. Voor de opvolging van Bruins Slot kwam een aantal mensen in aanmerking, maar in de wandelgangen werden namen van omroepmensen niet genoemd. Met Volkskrant hoofdredacteur Pieter Broertjes en de Tweede Kamerleden Nicolaï (VVD) en Van Gennip (CDA) werd het meest serieus gesproken, maar uiteindelijk viel de keuze van de Raad van Toezicht van de NPO en minister Plasterk (Media) die de benoeming officieel moet bekrachtigen dus op de leidinggevende van de EO.
Voor Bruins Slot stonden achtereenvolgens Joop van der Reijden, Max de Jong, André van der Louw en Gerrit Jan Wolffensperger aan het roer bij de NPO.
Hagoort is niet de eerste EO‑medewerker die bij de NPO aan de slag gaat. Ad de Boer, die in 2006 afscheid nam als EO‑directeur, werd vorig jaar nog benoemd tot waarnemend directeur Televisie Programmering bij de NPO. De publieke omroepen BNN, VARA en VPRO reageerden toen positief op deze benoeming.
ChristenUnie fractievoorzitter Slob is verheugd over de benoeming van Hagoort. „Ik heb minister Plasterk met deze benoeming gefeliciteerd. Dit is duidelijk een niet politieke benoeming. Hagoort is gekozen vanwege zijn kwaliteiten en zijn sterke positie in medialand. Dat vinden wij mooi.”